Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Eurozastupnica Petir poziva ministra Jakovinu da reagira na vrijeme

Pozivam ministra Jakovinu da ovoga puta reagira na vrijeme te iskoristi priliku kako bi pomogao hrvatskim poljoprivrednicima koji su u izuzetno teškoj situaciji,” rekla je Marijana Petir.

Pozivam ministra Jakovinu da ovoga puta reagira na vrijeme te iskoristi priliku kako bi pomogao hrvatskim poljoprivrednicima koji su u izuzetno teškoj situaciji," rekla je Marijana Petir.

U Službenom listu EU objavljen je tekst Delegirane uredbe Komisije 1031/2014/EZ оd 29. rujna 2014. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća. Uredba se primjenjuje od 30.rujna.

Navedenim se mjerama proširuju mjere obeštećenja za poljoprivredne proizvođače stradale zbog ruskog embarga donesene u kolovozu ove godine za dodatnih 165 milijuna Eura i na druge vrste voća i povrća, uključujući i mandarine.

Podsjećamo da je Europska unija Delegiranom uredbom Komisije (EU) br. 913/2014 uvela interventne mjere 18. kolovoza za određene vrste voća i povrća, te dodatne mjere donošenjem Delegirane uredbe Komisije (EU) br. 932/2014 оd 29. kolovoza 2014. Ministarstvo poljoprivrede nažalost nije podnijelo zahtjev za financijsku pomoć EU po toj Uredbi te smo izgubili mogućnost korištenja financijskih sredstava za naše proizvođače kvarljivog voća i povrća.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir još je 22. kolovoza zatražila proširenje navedenih mjera na mandarine i mliječne proizvode. Uredbom EK koja je danas objavljena i proizvođači mandarina iz Hrvatske mogu dobiti obeštećenje ukoliko Ministarstvo poljoprivrede pošalje zahtjev na vrijeme.

Nova Delegirana uredba Komisije 1031/2014/EZ predviđa mogućnost dobivanja naknada temeljem izvanrednih mjera u obliku potpora za postupke povlačenja sa tržišta, zelene berbe i neubiranja za Hrvatsku i to za: jabuke u količini od 1050 tona i mandarine u količini od 7900 tona te dodatnih do najviše 3000 t za jedan ili više proizvoda obuhvaćenih Uredbom.

“Pozivam ministra Jakovinu da ovoga puta reagira na vrijeme te iskoristi priliku kako bi pomogao hrvatskim poljoprivrednicima koji su u izuzetno teškoj situaciji,” rekla je Marijana Petir.epp

 

Više vijesti

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.