Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Kolinda Grabar Kitarović: Ova Vlada Hrvatsku vodi u bankrot

Hrvatska treba zaokret, preokret, novo vodstvo, samopouzdanje , liderstvo. Treba onoga koji zna što želi , koji vjeruje u ovu državu, živi s ovom državom i za ovu državu.

Nakon obilaska Sisačko-moslavačke županije, Kolinda Grabar Kitarović prihvatila je poziv Radio Quirinusa i,kao kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH odradila prvi interview izvan Zagreba .

WEB RADIO 2SAMSUNG CAMERA PICTURES
• Gospođo Grabar Kitarović- Nije jednostavno komunicirati s građanima, posebno ne u državi u kojoj su građani opterećeni problemima .
– Danas je prekrasan dan, ne samo što je sunčano, nego srdačno sam dočekana, otvorenog srca. Moram reći, svaki puta kada bih se posljednjih godina vraćala u Hrvatsku iznenadila bi me sve veća i veća razina tmurnog raspoloženja, malodušja, beznađa. Sve sam to vidjela na licima građana, čak i u stilu odijevanja. Sada, osjetim novi optimizam, vjeujem kako i ja svojim optimizmom i vjerom puno pomažem, vjerujem da možemo bolje.Vjera, optimizam i amopouzdanje neophodni su da bi se pokrenulo gospodarstvo i promjene u drušvenom i kulturnom životu, trebamo stvoriti preduvjete da ljudi budu zadovoljni.Proputovala sam svijetom, kada posjetite države poput Afganistana, tada tek vidite gdje živimo i kave potencijale imamo i dosta ne da nemamo razloga za beznađe, nego itetkako imamo razloga za optimizam.
Ali, treba raditi, zasukati rukave, ne smiju se tražiti izgovori npr. U ustavnim ograničenjima, to su izgovori za grijeh nečinjenja, za šutnju koja je prešutno odobravanje katastrofalne politike ove Vlade koja Hrvatsku vodi u bankrot.
WEB RADIOSAMSUNG CAMERA PICTURES
• Je li Vlada dovoljno komunicira s građanima?
– Ne, oni promatraju Hrvatsku s vrha jednog i drugog brda i kroz zatamnjenje prozore svojih limuzina. Idu na proslave, slikaju se i brzo otiđu, ne razgovaraju s ljudima, ne slušaju njihove brige, iako bi te brige trebali pretočiti u programe po kojima bi se djelovalo.Ne shvaćam da su se događali određeni sukobi, jer Vlada nije bila osjetljiva, uključiva, što nije komunicirala, nego se nametala s pozicije „Brda“ Pantovčaka i Markova trga, nego je nametala svoje ideologije, Novu Pravednost koja je slovo na papiru . Nisu slušali i čuli građane, nisu čuli što ih tišti, a to je u ovom trenutku život, posao. Imam li posao?Dobivam li plaću, jesu li mi plaća ili mirovina dovoljni za život dostojan čovjeka, za dostojanstven život?
WEB 3
• Najave zatvaranja Rafinerije nafte u Sisku
– Diljem Hrvatske zatvaraju se tvrtke, stali su projekti, Vlada je netransparentna, neosjetljiva na stvarne probleme. Pokušavaju nas uvjeriti kako nije tako loše, kako bi moglo biti i gore, a prije nekoliko dana ponovo informacija o padu BDP-a. Vlada mora naći način i izboriti se za nacionalne interese. U nacionalnom interesu je ovdje zadržati Rafineriju, zadržati radna mjesta, ne dopustiti gašenje. To nije samo 800 radnih mjesta, to su obitelji, potom oni koji posredno zarađuju od Rafinerije. Do sada je Vlada bila apsolutno neosjetljiva, a radnici Rafinerije u Sisku su žrtve unutarnjih sukoba Kukuriku koalicije kojima nije stalno ni dočega osim da se održe na vlasti. Ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Ivan Vrdoljak (HNS) počeo se zanimati za Rafineriju nafte Sisak, dok na žalost, neki njegovi kolege iz drugih stranaka u toj koaliciji igraju sasvim drugu igru.
• Razlog neučinkovitosti ove Vlade – neznanje, nedovoljna čvrstoća u obrani nacionalnih interesa ili ?
– Rezultati njihovog rada dokazuju da im nije stalo, sve što se događa posljedica je nebrige. Mogli su reći dajmo priliku drugima, raspišimo izbore, naprotiv uvjeravaju ljude da njima nema alternative, a naravno da ima.

• Sjećate li se 07. listopada 1991. godine i raketiranja Banskih dvora?
– Čula sam zvukove raketiranja, bila sam na ulici, okrenula se prema Sljemenu i Gornjem Gradu, vidjela dim, otišla sam u svojs stan jer je oglašena opća opasnost. Kad sam čula da su raketirani Banski dvori postala sam svjesna koliko je bilo blizu da izgubimo prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana i čemu bismo sve bili izloženi da nije bilo njegovog vodstva.
• O hrvatskim braniteljima, stradalnicima
SAMSUNG CAMERA PICTURES
– Duboko poštovanje prema braniteljima, njihovim obiteljima, ali ne samo obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, poštovanje prema onima koji su se vratili iz rata noseći teret neizvjesnosti, teret prilagodbe nakon povratka. Ne mogu vjerovati da se tako odnosimo prema braniteljima, općenito ljudima u odori, među kojima je velik broj branitelja. Kad sam bila hrvatska veleposlanica u Americi i outovala s našim vojnim izaslanikom koji je nosio časničku odoru, prilazili su mu civili, pozdravljali ga govoreći „Hvala Vam na Vašoj službi“. Oni poštuju čovjeka u odori, znaju da je to strana odora, ima obilježja naše zemlje, no imaju potrebu zahvaliti. Smatraju ga herojem,, jednostavno takvo poštovanje iskazuju prema braniteljima, policajcima, vatrogascima, ljudima koji rade u hitnim službama, jer oni su ti koji stavljaju svoj život na kocku da bi spasili druge. Danas se u našem društvu na branitelje gleda ili kroz duljinu popisa, kao na socijalne slučajeve, teret za ovo društvo. Čast onima koji stvarno poštuju hrvatske branitelje i koji im nastoje omogućiti potpunu integraciju.
* Kandidatkinja ste za predsjednicu RH. Koliko smo , do sada, kao država, iskoristili svoje članstvo u EU, podsjetimo Vi ste bili ministrica vanjskih poslova i europskih integracija kada mo započeli pregovore.
– Reći ću jezikom mladih ili tehničkim riječnikom- moramo resetirati neke procese, način na koji razmišljamo. Mi smo članica EU i NATO-a. Ne trebamo se nikome klanjati, dodvoravati , suvereni smo, imamo snagu, možemo biti jedna od najrazvijenijih zemalja u EU. Ali moramo riješiti puno toga unutar same države, zaštiti nacionalne interese, pitanje susjedstva,pobrinuti se za Hrvate u BiH, Srbiji i drugim zemljama, pomoći im i oko ulaska u EU.Ukratko, Hrvatsku moramo gledati kao snažnu državu, biti amouvjereni.Postigli smo u kratkom vremenu puno: oslobodili sebe, uvjerili cijeli svijet da imamo pravo na postojanje, dobili diplomatsko priznanje, proveli mirnu reintegraciju brže nego bilo tko drugi na ovom svijetu i sada…posljednjih pet, šest godina tapkamao u mjestu. Treba nam više samopouzdanja, vjere u sebe, domoljublja, nacionalnog ponosa, jer mi to možemo i moramo bolje.
* Usporedba s aktualnim predsjednikom dr. Ivom Josipovićem
– Moja prednost – vanjska politika u kojoj aktualnog predsjednika, oprostite na kolokvijalnom izrazu , „šišam sto posto“, način na koji razgovaram sa stranim državnicima, potpuno ravnopravno, nikoga ne precjenjujem, ali ni ne potcjenjujem. Prodornost u vansjkoj poltici, obrani i nacionalnoj sigurnosti,predstavljanje s nacionalnim ponosom, radni elan, iskustvo kako se radi, provode odluke, kako lupiti šakom po stolu…

WEB RADIO 4
* Ankete daju prednost aktualnom predsjedniku
– Treba raditi, a ne gledati ankete, ne možete se svidjeti svima i ne smijete nastojati svidjeti se svima, morate biti vjerni svojim načelima, biti uključivi, ali imati jasne stavove
* Prvi potezi ako Vam građani daju povjerenje i postanete predsjednicom Hrvatske
– Sići među ljude, a potom se popeti na Markov trg i reći Zoranu Milanoviću ili tko bude premijer – Izvoli, sazovi Vladu, idemo raspraviti što se događa u ovoj državi i što ova Vlada radi da bi se zemlja izvukla iz krize i dabi narodu vratila samopouzdanje.Predsjedniku Josipoviću stalo je samo do pobjede na sljedećim izborima, prvo moto Nova Pravednost, sada Novi Ustav , a rekla bih da je to samo Carevo Novo ruho
* Lokalno, Sisačko-moslavačka županija i Vaša potpora kandidatu koalicije HDZ,HSS i BUZ Ivi Žiniću
– Čvrsto vjerujem kako će Ivo Žinić ovo Županiji dati pravi smjer. Svimaje dosta nepotizma i korupcije bivše vlasti.
Žinić nudi tim stručnjaka koji zna i može osigurati gospodarski oporavak i maknuti ostatk kriminala i nerada, te već 13- listopada 2014. Početi raditi sa svojim timom. On sa sigurnošću govori o svom izbornom planu, vjeruje u svoj tim i u građane ove županije.
Pozvala bih građane da izađu na izbore 12. listopada i glasuju za ovu koalicijsku listu
SAMSUNG CAMERA PICTURES
• Predsjednički izbori
– Hrvatska treba zaokret, preokret, novo vodstvo, samopouzdanje , liderstvo. Treba onoga koji zna što želi , koji vjeruje u ovu državu, živi s ovom državom i za ovu državu.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Više vijesti

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.