Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Poduzetništvo kao rješenje za industrijske promjene”

Grad Kutina i Razvojna agencija Mrav organizirali su Konferenciju „Poduzetništvo kao rješenje za industrijske promjene“ na kojoj su sudjelovali predstavnici ministarstava poduzetništva i gospodarstva te veliki broj poduzetnika. Cilj je konferencije bio podizanje konkurentnosti gospodarstva i poduzetništva kao ključeva razvoja lokalnog gospodarstva u uvjetima industrijske promjene. Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić istaknuo je kako je ideja konferencija bila i probudititi, odnosno potaknuti poduzetnički duh u Kutini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Grad Kutina je do sada bio ovisan o Petrokemiji. U industrijskoj promjeni koja se događa naš je zadatak razvijati poduzetništvo kao jedan od načina i novih smjerova razvoja Grada Kutina. Više od 40 godina živjeli smo pod staklenom kuglom Petrokemije, koja je donijela puno dobrog, ali je ugasila poduzetnički duh. Mi sada taj poduzetnički duh moramo p(r)obuditi i sve mjere Grada Kutine za poticanje razvoja gospodarstva usmjerene su u tom smjeru.

 

Poduzetništvo je ključ razvoja i zato je poduzetništvo je u središtu ekonomskih politika Vlade Republike Hrvatske istaknuli su predstavnici ministarstava gospodarstva i poduzetništva. Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva rekao je kako je kroz program poticaja Poduzetniči impuls država uložila 215 mil kn za investicije vrijedne 780 mil. kn čijom će realizacijom biti otvoreno 1400 novih radnih mjesta.

  • Četiri su osnovna područja Poduzetničkog impulsa: jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, jačanje i unapređenje poduzetničke infrastrukture, ne mislimo samo na poduzetničke zone, nego i na razvojne agencije, tehnološke parkove i poduzetničke inkubatore. Vrlo je važno obrazovanje za poduzetništvo i obrt. Radimo i na tome kako bi olakšali pristup izvorima financiranja.

 

Razvojna agencija Mrav koristi poticajne mjere Minsitarstva poduzetništva te je za vrijeme Konferencije potpisan i Ugovor o dodjeli bespovratne potpore iz Programa poticanja poduzetništva i obrta za „Unapređenje poduzetničkog okruženja.“ U sklopu tog programa je organizirana i ova konferencija u Kutini. Razvojna agencija Mrav je proaktivna i osim što i sama koristi poticajne mjere ostvaruje vrlo dobru suradnju sa poduzetnicima na području Grada Kutine i okolice, rekla je Jasmica Cvetković Braim, direktorica Mrava.

U ovom trenutku imamo 10 uspješno ocijenjenih projektnih prijava koje počinju sa implementacijom ili su već započele. Prijavili smo 30 velikih projekata na fondove i veliki dio njih je u evaluaciji i nadam se da ćemo se veseliti rezultatima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U dvije panel diskusije na konferenciji istaknuto je kako je poduzetništvo ključ razvoja. Poduzetnicima, običnim ljudima nedostaje odvažnosti i samopouzdana za realizaciju ideje. „Svi veliki poslovni poduhvati nastali su iz ideje jednog čovjeka. Sve veliko nastalo je iz malog. Zato je potrebna suradnja svih kako bi se ta ideja ostvarila. Ovdje smo imali dobrih i negativnih primjera. Ali, na dobrom smo putu.“, rekla je Madi Sharma, članica Europskog gospodarsko-socijalnog odbora.

Marek Suchowiejko, tajnik odjela promocije trgovine i investicija Veleposlanstva Poljske u Hrvatskoj rekao je kako je Poljska kroz društvenu i industrijsku promjenu uspješno prošla, između ostalog i zato što su je prihvatili radnici i zato što su građani bili solidarni. „I mi u hrvatskoj si moramo priznati da su promjene nastupili i pokazati solidarnost. Toga sada nedostaje.“, rečeno je u raspravi. Svoja pozitivna iskustva u poslovanju s Poljskom i u korištenju poticajnih sredstava hrvatskih ministarstava prenio je Anto Marković, direktor kutinske tvrtke Flamtron koja realizira veliku investiciju gradnju foto elektrane u Županji. „Nismo imali dovoljno informacija, nismo se nadali da ćemo proći na Natječaj na koji smo se gotovo slučajno prijavili. Ali, ugodno smo iznenađeni dobrom suradnjom i vjerujem da ćemo i dalje dobro surađivati i biti uspješni.“, zaključi je direktor Flamtrona.

Matija Žulj, direktor tvrtke Agrivi također se pohvalno iskoristi o suradnji sa ministarstvima i Gradom Kutine. Agrivi je koristio sve dostupne mogućnosti korištenje poticaja i to će činiti i dalje. „Vrlo je važna suradnja sa jedinicama lokalne samouprave i primjer suradnje Kutine i Agrivia je dobar primjer kako se surađuje.“, složili su se sudionici Konferencije.

Na kraju konferencije u zaključku su svi pozvani na suradnji i proaktivnost te je ukazano na potrebu bolje informiranosti poduzetnika o mogućnostima korištenja poticajnih sredstava iz nacionalnih i EU fondova.

 

  • Dodali smo bitan element razvoju poduzetništva; proaktivnost, internacionalizacija poslovanja. Možda je najvažnije širenje informacija. Jedan od zaključaka konferencije je da poduzetnicima treba obostrana proaktivnost i informacije. Još uvijek je rašireno mišljenje da potpore za razvoj gospodarstva dobiva netko drugi. Ne. Potpore dobiva dobar projekt i oni poduzetnici koji se prijave na Natječaj, jer ako se ne prijave nisu u prilici dobiti potporu, zaključio je gradonačelnik Andrija Rudić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poticajna sredstva za jačanje konkurentnosti uz Flamtron u Kutini je koristila i tvrtka Flamtron koja je uspješno iskoračila i na svjetsko tržište. Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva za vrijeme posjeta tvrtki Cjevomont istaknuo je kako je ovo dobar primjer kako se dobro ulaže novac iz državnog proračuna.

  • Ono što je važnije i značajnije od poticaja. To je onaj dio novca koji su sami poduzetnici uložili za nabavu opreme, proširenje proizvodnje… Ključ je priče da su 2013. godine na svaku uloženu kunu iz državnog proračuna proračuni su dodali još 0,6 kn. U impulsu za 2014. g. taj će omjer biti daleko veći.

 

U Cjevomontu su poticaje iz Poduzetničkog impulsa koristili za jačanje konkurentnosti nabavom nove opreme. „Uz materijalnu stranu poticaja jednako je važna i potpora i suradnja sa ministarstvom.“ Rekla je Sanela Patko, članica Uprave Cjevomonta.

  • Potpore za unapređenje proizvodnje mogu se vidjeti ovdje u proizvodnoj hali, to je ova mostna dizalica. Ostala oprema je na terenu i radi se sa njima, a uz potporu smo dobili i certifikat ISO 14001. Sretni smo što smo to uspjeli napraviti s ciljem povećanja konkurentnosti i ubuduće se nadamo da ćemo imati ovako uspješnu suradnju kako bi što uspješnije poslovali.

Zamjenik ministra poduzetništva najavio je kako se nakon Poduzetničkog impulsa otvaraju i novi Natječaji za poticaje Europskog fonda za ruralni razvoj kroz programe Ministarstva poduzetništva i obrta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Ukupna je vrijednost potpora 275 milijuna eura, od čega je 130 mil. usmjereno ka proizvodnji. Ti će natječaji biti objavljeni krajem godine, i to je samo prva tranša od velikog iznosa koji je do 2020. Godine na raspolaganju malom gospodarstvu u Hrvatskoj, a to je gotovo milijardu eura.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poduzetnici u Kutini o ovim će programima i natječajima biti informirani, a za suradnju u pripremi projekata i prijava za natječaje mogu surađivati sa Razvojnom agencijom Mrav.

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.