Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Čestitke župana Žinića i biskupa Košića

Okrenimo se pravim vrijednostima, budimo pošteni i skromni.

Okrenimo se pravim vrijednostima, budimo pošteni i skromni.

Pravoslavni vjernici danas slave Božić, koji je prema Julijanskom kalendaru uvijek 7. siječnja još od 380. godine. Prema drevnom vjerovanju i običajima Božić se smatra veselim obiteljskim praznikom, kojem prethodi 40-dnevni post.

U domovima pravoslavnih vjernika za Božić se mijesi česnica – kruh koji se lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana, a u koju se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizira dar novorođenom Kristu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”.

žinić

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, povodom blagdana Božića kojeg hrvatski državljani pravoslavne vjeroispovijesti slave po julijanskom kalendaru, uputio je čestitku svim pravoslavnim vjernicima s područja Sisačko-moslavačke županije.

„U povodu najradosnijeg kršćanskog blagdana primite moje iskrene želje da Božić učvrsti zajedništvo, ljubav i mir u Vašim obiteljima. Okrenimo se pravim vrijednostima, budimo pošteni i skromni. Dopustimo da Božić svim ljudima dobre volje bude nadahnuće za mir i napredak. U ime Sisačko-moslavačke županije, mojih suradnika i u osobno ime želim Vam sretan Božić i sve najbolje u 2015. godini! Mir Božji, Hristos se rodi!”, stoji u čestici župana Žinića.

Predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije, sisački biskup Vlado Košić, uputio je čestitku za Božić pravoslavnim vjernicima Srpske, Makedonske i Bugarske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj.

košić

„Božić je otajstvo, misterij jer on govori o Bogu koji čovjeka ljubi do kraja, bez mjere, bezuvjetno. Božić nas poučava da kao ljubljena djeca Božja i mi trebamo svim ljudima, a osobito najbližima, biti znak Božje blizine i ljubavi. U toj radosti i zajedništvu s Utjelovljenim i čovjekom postalim Božićem želim Vam obilje mira i radosti, zajedništva i svakog dobra te blagoslovljenu novu 2015. godinu”, poručio je biskup u čestitki.

Čestitke je uputio i episkopu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću i episkopu gornjo-karlovačkom Gerasimu Popoviću, metropolitu strumičkom Naumu Ilievskom i Kirku Velinskom, te Emilu Cenovu Angelovu. Košić je uputio čestitku i sisačkom parohu Veselinu Ristiću, sisačkom parohu u miru protojereju stavroforu Petru Olujuću te Daliboru Petkoviću, parohu stupovačkom.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.