Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

EU :Tsipras je stigao

Novi će grčki premijer vrlo brzo početi razgovore s vjerovnicima o 240 milijardi duga.

O najavi prijevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj pisli smo 3. siječnja ove godine pod naslovom “EU: Tsipras pred vratima”. Predvidjeli  smo da bi na izborima najviše glasova i parlamentarnih mandata mogla osvojiti Koalicija radikalne ljevice (Siriza), a njezin čelnik Alexis Tsipras mogao biti novi grčki premijer.

U istoj analizi istakli smo da Europska Unija strahuje od pobjede Sirize i Tsiprasa jer se  zalažu za promjenu socijalne i monetarne politike koju je službena Atena,po diktatu EU provodila posljednjih pet godina. EU je tražila, a Atena provodila, drastične mjere štednje.Smanjivane su plaće zaposlenih, smanjivane su mirovine, povećavani porezi, kresana socijalna prava. Deseci tisuća malih i srednjih poduzeća otišlo je u stečaj, postotak nezaposlenih, poglavito mladih do 25 godina života bio je, zbog mjera štednje, najveći u EU. Istovremeno, da bi se Grčka spasila od bankrota, EU i Medjunarodni monetarni fond su Grčkoj, uz restriktivne uvjete posudili vrtoglavih 240 milijardi eura. S ostalim inozemnim zaduženjima grčki dug se popeo na 380 milijardi eura ili 170 posto BDP. Mrak nad mrakovima…

Tsipras i Siriza su najavljivali da će sve promjeniti ako dobiju povjerenje grčkih birača. Odbacit će politiku štednje, povećat će plaće i mirovine, prestat će popuštati prtiscima EU i MMF, pokrenuti val zapošljavanja, poglavito mladih, vratiti nacionalno dostojanstvo Grčkoj i Grcima, i što je najvažnije, zahtjevati reprogram inozemnog duga.

Najava ovakve samovolje, odbacivanje nametnutih mjera, duboko je uznemirila većinu članica EU i Europsku komisiju. Zbog toga su, što je posve nedolično u medjunarodnom političkom životu i međunarodnim odnosima, uoči izbora otvoreno pozivali Grke da uskrate svoje povjerenje Sirizi i Alexisu Tsiprasu, te da glasuju za dosadašnju vladu sa strankom Nova Demokracija na čelu.

Uzalud. Na izborima 25. siječnja, Siriza je osvojila 149 od 300 zastupničkih mjesta u parlamentu, a Alexis Tsipras novi je grčki premijer. Odmah nakon objave rezultata, u izbornoj noći, Tsipras je obznanio da je za Grčku završilo razdoblje ponižavanja i nesreće, da on i njegova vlada kreću putem istinskih europskih vrijednosti, a to su demokracija, solidarnost i uvažavanje.

Zagovornici mjera štednje u EU, u prvom redu Njemačka, upozoravaju da bi politika Sirize i Tsiprasa mogla dovesti do daljnjeg slabljenja zajedničke valute eura, a da bi eventualni izlazak Grčke iz eurozone i vraćanje na nacionalnu valutu drahmu, mogao značiti i konačni krah same ideje  eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel i Christine Lagarde, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda odbacuju mogućnost da Grčke ne ispuni svoje obveze spram kreditora u iznosu od 240 milijardi eura. Ugovor je pisani dokument i svaka strana potpisnica mora se držati obveza preuzetih ugovorom, ustvrdila je Lagarde. Ali, bez obzira na potpisane ugovore i preuzete obveze, financiski je svjet reagirao na pobjedu Tsiprasa. Vrednost eura i europskih dionica na svjetskim je burzama značajno pala. Istovremeno je britanski premijer David Cameron ustvrdio da je pobjeda Tsiprasa i Sirize ozbiljni udarac za europsko gospodarstvo.

Novi će grčki premijer vrlo brzo početi razgovore s vjerovnicima o 240 milijardi duga. Tsipras zasigurno neće tražiti oprost cijelog duga, ali će tražiti otpis jednoga dijela, podsjećajući kako je to 1954. godine napravljeno s njemačkim dugom spram inozemnih kreditora u iznosu od čak 74 posto, ili otpis inozemnog duga Poljskoj 1991. godine. Zagovornici čvrstog eura unaprijed odbacuju takav razvoj odnosa Grčke i njenih kreditora. Međutim, pregovarački položaj Tsiprasa je osnažen velikom izbornom pobjedom, ali i raspoloženjem javnosti u mnogim članicama EU. Europejcima je dosta štednje i odricanja kada od tih poteza ne vide nikakve koristi osim onih što je ostvaruju banke i druge financijske institucije. Znakovito je da je prvu čestitku na pobjedi  Tsiprasu uputio fransuski predsjednik Franoise Hollande. Znano je da se Francuska snažno protivi politici štednje koju najsnažnije zagovara Angela Merkel.

Da nije pobjedio na izborima, Tsipras bi se nastavio boriti protiv rigorozne štednje kao zastupnik u Europskom parlamentu, Njegova je Siriza na euro parlamentarnim izborima u Grčkoj prošle godine ostvarila najbolji rezultat i poslala u parlament u Strasbourgu 25 zastupnika.  Ali, kao novi grčki premijer, pa prema tome i član Europskog vijeća, tijela koje okuplja čelnike svih 28 zemalja članica EU i koje dva do tri puta godišnje raspravlja o ključnim pitanjima Unije, njegov je položaj neuporedivo jači.

Ono od čega je strahovala štednji i restrikcijama sklona Europa, dogodilo se: Tsipras je stigao. Sigurno je da će EU ili bar njen dio biti novom grčkom premijeru uzrok nesanice, ali ni on neće EU dati miran san.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.