Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Gradski muzej Sisak:Rimska noć u Noći muzeja

Gradski muzej Sisak i ove će se godine pridružiti nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja, koja se pod okriljem Hrvatskog muzejskog društva održava jubilarni 10. put.

Svojim posjetiteljima, sisački će Gradski muzej u petak, 30.siječnja 2015. od 18:00 do 01:00 sati  ponuditi program pod nazivom „Rimska noć u Noći muzeja“.

Kako je u ponedjeljak, 26.siječnja 2015. na konferenciji za novinare najavio ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, mr.sc.Vlatko Čakširan, „Rimska noć u Noći muzeja“ bit će uvertira u niz ovogodišnjih programa posvećenih rimskoj povijesti grada Siska.

Jedan od povoda je i 2050. obljetnica Oktavijanova osvajanja Segestice te početak rimske vladavine sisačkim prostorom.

U Noći muzeja, inspiriranoj tim vremenom, posjetitelji će imati priliku upoznati se s rimskom gastronomskom ponudom, dječjim igrama iz tog vremena, rimskom modom – odijevanjem i frizurama te starim obrtima iz tog razdoblja.

Upravo prezentacijom rimskih obrta i igraonicama rimskih igara za djecu počet će u 18:00 sati program ovogodišnje Noći muzeja u Gradskom muzeju Sisak.

Središnji dio događanja bit će izložba „Tragovi u olovu“ čije je otvaranje najavljeno za 20:00 sati.

„Radi se“, kaže ravnatelj Muzeja Vlatko Čakširan,“o jednom, za Sisak bitnom nalazu od dvjesto olovnih pločica pronađenih na arheološkom lokalitetu Sv.Kvirin.Te pločice govore o razvoju trgovine na prostoru nekadašnje Siscije, s naglaskom na trgovanje tekstilom.Zanimljivo je da se na tim pločicama spominju i imena pedesetak žitelja tadašnje Siscije, što ovim pločicama daje dodatnu vrijednost“.

Program „Rimske noći“ u Gradskom muzeju Sisak nastavlja se od 21:00 sat modnom revijom rimskih frizura i odjeće.Za frizure pobrinut će se Sekcija frizera i kozmetičara Sisak.

Za 23:00 sata najavljen je „fire show“ na otvorenom, u dvorištu Muzeja.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a posjetitelje tijekom čitavog programa očekuje i stručno vodstvo muzejskih djelatnika.Djelatnicima Muzeja pridružit će se i dvadesetak sisačkih volontera.

Inače, prošle godine je u Noći muzeja Gradski muzej Sisak posjetilo oko 1400 posjetitelja.Ove godine nadaju se još boljoj posjećenosti.

Iz Gradskog muzeja najavljuju kako i nakon Noći muzeja, nastavljaju s različitim programima posvećenim rimskoj povijesti Siska.Tako već 5.veljače kreće ciklus predavanja pod nazivom „Sisak u svjetlu novih arheoloških istraživanja“ koji će se protegnuti kroz veljaču i ožujak, a prezentirat će rezultate arheoloških istraživanja koje su provodile institucije izvan grada Siska.

Najavljuju i početak projekta „Muzej u zajednici“, posvećenog društvenim skupinama koje inače nemaju ili rijetko imaju priliku sudjelovati u muzejskim događanjima – poput osoba s invaliditetom, osoba slabijeg imovinskog statusa, umirovljenika i drugih.Već je, kažu, uspostavljena suradnja s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije u kojoj su za izložbu „Tragovi u olovu“ napravili audio vodič za slijepe.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.