Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Hrvatska mora biti proaktivna

Cijeli je proces podijeljen u nekoliko faza, realizacija malih spremnih projekata, priprema kratkoročnih i priprema za realizaciju dugoročnih projekata i projektnih ideja koje su u obradi.

Cijeli je proces podijeljen u nekoliko faza, realizacija malih spremnih projekata, priprema kratkoročnih i priprema za realizaciju dugoročnih projekata i projektnih ideja koje su u obradi.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić u petak, 23. siječnja 2015. godine, boravila je u Sisku, gdje je nakon radnog sastanka sa županom Ivom Žinićem, njegovim zamjenicima Anitom Sinjeri-Ibrišević i Marinom Piletićem, te pročelnicima županijskih upravnih odjela, na konferenciji za novinstvo govorila o dojmovima i rezultatima tog sastanka.

„Jako sam sretna što sam imala priliku razgovarati i podijeliti razmišljanja i znanja sa županom i njegovim timom“, rekla je Ivana Maletić: „Bilo je zanimljivo vidjeti koliko puno ideja ima u SMŽ.“ Ova je županija na dnu ljestvice razvijenosti u Hrvatskoj, jednako kao i Hrvatska u Europskoj uniji, što znači da je razvojni potencijal ogroman, smatra Maletić. Europska unija diše na jedan novi način, na čelu s g. Junkerom dolaze novi trendovi, to je okretanje investicijama: „Evo jučer smo čuli ovu važnu, povijesnu odluku na razini Europske banke da se ide u otkup državnih obveznica. Otvaranje 60 milijardi eura mjesečno, to je novi potencijal, koji otvara vrlo povoljne izvore!“ Ta se prigoda neće dogoditi, neće biti iskorištena sama od sebe, Hrvatska mora biti proaktivna, raditi na osmišljavanju projekata. „Tražimo od vas dobro strukturirane, osmišljene investicijske projekte, a onda se ne brinite za izvore financiranja“, prenijela je Maletić poruku Europske unije svim članicama, pa naravno i Hrvatskoj.
Župan Ivo Žinić je također iskazao zadovoljstvo ovim prvim sastankom: „Kao županija zaključili smo da se ne možemo zatvoriti u svoje okvire i čekati projekte koje možemo financirati svojim proračunom. Zato tražimo načina za izlazak iz tih okvira i korištenja svih mogućnosti koje nam se pružaju, prvenstveno iz fondova Europske unije.“ Upravo je to bio razlog za pozivanje europarlamentarke Maletić na radni sastanak, dodao je Žinić, njeno bogato iskustvo i u predpristupnim fondovima EU, pa činjenica da joj je ovo drugi mandat, mogu itekako biti od pomoći.
„Izdali smo nalog, ja bih rekao zapovijed, za mobilizaciju svih kapaciteta koje imamo na raspolaganju, a imali smo i sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima općina SMŽ i ovo je sad prvi korak kako bi probudili naše gospodarstvo, naš turizam, jer imamo ogromne potencijale.“ Međutim, uz ovakav stupanj pripremljenosti ne bismo uspjeli, nastavio je župan: „Zato prebacujemo u višu brzinu, idemo se maksimalno mobilizirati, pokušati pronaći mogućnosti da što je moguće više iskoristimo te fondove. Mi smo spremni s malim projektima, koje će biti moguće odmah realizirati, a pripremamo i one velike.“ Cijeli je proces podijeljen u nekoliko faza, realizacija malih spremnih projekata, priprema kratkoročnih i priprema za realizaciju dugoročnih projekata i projektnih ideja koje su u obradi.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.