Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Japanci grade podvodni “grad budućnosti”

U Shimizuu vjeruju da bi za izgradnju Ocean Spirala bilo potrebno svega pet godina.

U Shimizuu vjeruju da bi za izgradnju Ocean Spirala bilo potrebno svega pet godina.

Kopno je u Japanu postalo luksuz pa je japanska kompanija Shimizu Corporation osmislila plan spuštanja spiralnog grada u oceanske dubine. Predviđeno je da Ocean Spiral bude dom za 5.000 ljudi, a svaka od tih spirala imala bi unutar sebe sve potrebne strukture, od poslovnih do onih za razonodu i zabavu.

Nacrt plana predstavljen je u Tokiju, a Shimizu samouvjereno ističe da bi Ocean Spiral bio usejiv već 2030. godine.

P9_Inside_a_walkwa_3115156k

Pri površini, grad bi imao plutajuću kupolu, koja bi mogla biti napravljena tako tako da je vodonepropusna i koja bi moglo izranjati ili uranjati prema potrebi. Ispod te kupole, građevina bi se mogla protezati i do 14 km do morskoga dna, gdje bi “zemljana tvornica” proizvodila metan iz ugljičnog dioksida, koristeći mikroorganizme.

kupola

Na morskom dnu bi se kopali i rijetki minerali te metali. Električna energija stvarala bi se pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama. Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala te provodila istraživanja.

ocean-spiral2

Shimizu za izgradnju OCean Spirala neće koristiti beton, već smolu koju će u komponente oblikovati pomoću 3D printera industrijske veličine. Troškovi izgradnje projekta procjenjuju se na oko 160 milijardi kuna, iako Shimizu tvrdi da bi naknadni gradovi nakon prvog postali jeftiniji.

fff-2

U Shimizuu vjeruju da bi za izgradnju Ocean Spirala bilo potrebno svega pet godina.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.