Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Namirnice za jači imunitet u sezoni borbe protiv gripe

Prehrana ima velik utjecaj na stanje organizma, a uz kokošju juhu, brokule, srdele, jogurt, gljive i čaj lakše se obraniti od gripe, te sama bolest traje kraće.

JOGURT

Redoviti unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu djeluje blagotvorno na zdravlje crijeva i cijeli imunitet. Tražite one na kojima je navedeno sa sadrže “žive kulture” jer one stimuliraju imunitet u borbi protiv virusa gripe. Studija Sveučilišta Beč je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što također snižava rizik od upala.

jogurt

KOKOŠJA JUHA

Ona ne liječi samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tijela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji učinak kokošje juhe je izbacivanje sekreta iz bronhija, pa tanjur juhe nije samo narodni, već i dokazani lijek.

juha

GLJIVE

Gljive su odavno poznate kao namirnica koja jača imunitet. Bogate su selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s tjesteninom, jajima, na pizzi ili s mesom – važno je samo da ih jedete.

gljive

BROKULA

Ovo superpovrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Nedavna je studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition otkriva kako je brokula zahvaljujući svom specifičnom sastavu (sadrži sumpor u obliku indol karbinola i sulforafana) najbolji lijek za poticanje rada imuniteta. Najbolje ju je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.

brokula

SRDELE

Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u tijelu jačajući imunitet. Osim srdela, odličan su izbor tuna, pastrva i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba i jesti ju minimalno tri puta na tjedan.

srdele

ČAJ

Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj u rinfuzi, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju djelovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dvije šalice čaja na dan.

čaj

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.