Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Nastavlja se plansko uništavanje Rafinerije Sisak

Stožer smatra kako je ovo još jedan otvoreni udarac Uprave s ciljem uništavanja prerade nafte u Sisku, te konačnog zatvaranja RNS.

Stožer smatra kako je ovo još jedan otvoreni udarac Uprave s ciljem uništavanja prerade nafte u Sisku, te konačnog zatvaranja RNS.

Stožer za obranu RNS i očuvanje radnih mjesta ovim putem prosvjeduje, apelira i izvještava javnost o novom vidu srozavanja i uništavanja procesa proizvodnje u RNS, stoji u Priopćenju stožera kojeg smo u našu redakciju primili srijedu, 07 siječnja 2015., a kojeg prenosimo u cijelosti.

raf

Plan prerade u ovom ciklusu proizvodnje (RNS sada radi sa domaćom naftom) završava sa 14.siječnja 2015. Ako znamo da Rafinerija u Rijeci trenutno nije u procesu rada (duže vrijeme nema proizvodnje), a cijena nafte na tržištu se kreće oko 50 $/barel (nije bila niža od 2009. god), osnovano se pitamo zašto i sa kojim ciljem se ne nastavi proces proizvodnje u RNS? Tko i zašto nije predvidio nabavu i kupovinu nafte za rad RNS, te nastavak rada u zimskim uvjetima?

Jedini odgovor koji nam se nameće je nastavak planskog uništavanja RNS. Umjesto da se održi kontinuirani rad proizvodnje, RNS će se obustaviti, te time u zimskim uvjetima dovesti u pitanje sigurnost postrojenja (smrzavanje, pucanje cjevovoda, uništavanje procesne opreme), a povećati će se uvoz gotovih proizvoda. Energenti za održavanje tzv. hladnog pogona postrojenja će se morati nastaviti proizvoditi (proizvodnja pare, vode, zraka, a struja će se kupovati), što će dodatno narušiti financijsku bilancu rafinerije. Tko će biti odgovoran za moguće novonastale štete u proizvodnji?

Uz poznatu činjenicu kako nije donesen niti jedan plan za RNS u 2015 godini (plan prerade, operativni plan, kapitalne investicije), zaključak Stožera je kako MOL nije odustao od plana zatvaranja rafinerije, unatoč obećanjima politike i nekih članova Uprave. I danas se naši poluproizvodi odvoze u Mađarsku, a uvozimo gotove proizvode, čime se s namjerom stvaraju novi gubici za RNS.

U narednom razdoblju neće raditi niti jedna Hrvatska rafinerija, a gotovi proizvodi će se uvoziti, kao što se i danas uvoze iz Mađarske. Cijela INA postaje distributivni centar uvoznih proizvoda, a ne samo RNS. Tko će zaštititi hrvatske nacionalne interese? Pitamo se, treba li to biti politika ili to moramo biti mi građani, radnici, narod?

Stožer smatra kako je ovo još jedan otvoreni udarac Uprave s ciljem uništavanja prerade nafte u Sisku, te konačnog zatvaranja RNS.

Ovim priopćenjem javno prosvjedujemo protiv vođenja takve poslovne politike dva najveća dioničara, apeliramo na Upravu INA, d.d., te izvještavamo javnost, sve političke i ine subjekte, kako Stožer za obranu RNS novo nastalo stanje neće šutke promatrati,a u slučaju novih šteta uzrokovanih ovakvim poslovnim nonsensima, Stožer će preko institucija države zahtijevati kažnjavanje odgovornih.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.