Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Noć muzeja u Kutini

Noć Muzeja u Muzeju Moslavine i ove je godine privukao veliki broj građana u kutinski muzej. Ravnateljica Slavica Moslavac, ravnateljica, pozdravljajući sudionike programa, goste i posjetitelje zahvalila je na velikoj posjeti i potporu aktivnostima Muzeja.
Zanimljiv program otvoren je predstavljanjem časopisa „Moslavačko zrcalo 1-2/201.“. Izdanje Matice Hrvatske Kutina – Popovača predstavili su urednik Dražen Kovačević i Dragutin Pasarić. Prof. Petar Korunić govorio je o demografskoj slici distrikta Kutina iz 19. Stoljeća. Prof. Franko Mirošević govorio je o Kutini iz 1920.-ih godina i HSS-u u Kutini. Najavio je kako nastavlja istraživanje o poznatom kutinskom HSS-ovcu Stjepanu Uroiću.
Predsjednik Matice Hrvatske, akademik Stjepan Damjanović izrazio je zadovoljstvo nakladničkim radom Matice Hrvatske Kutina – Popovača te naglasio i ostale velike i važne projekte ovog vrlo aktivnog ogranka. Akademik Damjanović osvrnuo se i na današnju ulogu Matice Hrvatske. Nacionalna kulturna institucija uspoređuje se s udrugama građana. To nije najbolje rješenje i trebalo bi promisliti o promjeni tog neravnopravnog položaja. Predsjednik Matice Hrvatske osobito značajnim ocijenio je rad ogranaka razasutih po cijeloj Hrvatskoj. „Taj rad je nekad dobar, nekad manje dobar, ali treba ga poticati i jačati veze središnjice Matice sa svojim ograncima“, istaknuo je akademik Stjepan Damjanović te čestitao i zahvalio Matici Hrvatske Kutina – Popovača na velikim djelima u izdavačkoj djelatnosti i ostalim vrijednim manifestacijama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U nastavku Noći muzeja arheologinja Ana Bobovec u predavanju „Spoj prošlosti i suvremenosti“ predstavila je arheološki lokalitet Gradina Marić u Mileuškoj. Riječ je o nalazištu iz doba Vučedolske kulutre. Pronađeni predmeti poslužili su kao predložak za suvenire koje su izradili učenici likovne skupine oš Mate Lovraka pod vodstvom učiteljice Lidije Veliki Vukas. Od predloženih uradaka s radionica bit će odabrano nekoliko primjeraka za konačnu izradu suvenira.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Tradicijska ahitektura“ predavanje je Slavice Moslavac u kojem su predstavljena djela pučkog graditeljstva, prednosti tradicijskog načina gradnje te mogućnosti obnove starih i izgradnje novih objekata prema tradicijskim uzorima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zanimljivo je bilo i predstavljanje Vremenskog kalendara kojeg je izradio Ilija Krupljanja u kojem prema tradicijskim vjerovanjima i brojanicama prognozira vremenske prilike kroz cijelu godinu.
Kazališna družba Beskućnici izvela je jednočinku „Bračno savjetovalište“ Ante Juretića. U glabzenom dijelu programa Noći Muzeja u Muzeju Moslavine nastupile su kutinske Rusalke i ženska vokalna skupina Ive iz Ivanić Grada. Za posjetitelje su organizirane i nagradne igre kroz koje su upoznavali Muzej Moslavine, Kutinu i Moslavinu, a za najmlađe je posjetitelje organizirano natjecanje u slaganju muzejskih puzzli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na kraju Noći muzeja u Muzeju Moslavine prikazan je i dokumentarni film o Nikoli Tesli, jer je najpopularnija kulturna manifestacije u svom jubilarnom 10. izdanju organizirana pod motom ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um.“
Noć Muzeja u Muzeju Moslavine i ove je godine bila zanimljiva, zabavna te ispunila sva očekivanja brojnih posjetitelja.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.