Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Obljetnica smrti Agathe Christie

Agatha Christie preminula je na današnji dan 1976. godine, u 85. godini života.

Agatha Christie preminula je na današnji dan 1976. godine, u 85. godini života.

Agatha Christie rođena je 16. rujna 1890. u mjestu Torquay u Devonu (Engleska) kao Agatha Clarissa Mary Milller. Bila je najmlađa od troje djece američkog poslovnog čovjeka, odgojena i školovana u Parizu odbacila je glazbenu karijeru zbog pretjerane stidljivosti.

Svjetsku slavu i neospornu titulu “kraljice krimića” stekla je svojim detektivskim romanima i pričama. Napisala ih je osamdesetak, a njezini najpoznatiji junaci, Hercule Poirot i Miss Marple, stekli su počasno mjesto u svjetskoj galeriji izmišljenih detektiva. Zaplete svojih najpoznatijih knjiga Agatha Christie smjestila je u London i pitoma engleska sela ili ljetovališta u razdoblju između dva svjetska rata. Uspješno je prikazala krugove u kojiima se i sama kretala i koje je dobro poznavala. Zločin se obično događa u maloj, zaokruženoj zajednici, u kojoj tijekom istrage na vidjelo izlaze razne tajne i skriveni interesi te svi postaju osumnjičeni. U razotkrivanju zločina detektivi Agathe Christie služe se pažljivim promatranjem, logičkim zaključivanjem i psihologijom. Otkrivanjem istine, odnosno krivca, detektivi pomažu u ponovnom uspostavljanju zločinom narušenog reda.

agatha-christie

Osim romana i priča, Agatha Christie je objavila desetak kazališnih komada, a među njima i čuvenu Mišolovku (The Mousetrap), koju je napisala prema svojoj radio-drami i koja se u Londonu izvodi neprekidno od studenoga 1952. godine. Kontinuirano prikazivanje Mišolovke nije jedini rekord Agathe Christie: više od dvije milijarde prodanih primjeraka različitih naslova čini je najprodavanijom autoricom knjiga na svijetu. Mnogi njeni romani i priče uspješno su preneseni na radio, film i televiziju, a sada se pojavljuju i u obliku stripova i video igara. Od prvog romana, Zagonetni događaj u Stylesu (napisan 1916., objavljen 1921.), do video igrica gotovo stoljeće kasnije! Klasična detektivska priča u kojoj neobičan ali sposoban detektiv »malim sivim stanicama« uspješno rješava zamršeni zločin tajna je trajne privlačnosti djela Agathe Christie.

Agatha Christie preminula je na današnji dan  1976. godine, u 85. godini života.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.