Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Obljetnica smrti Nikole Tesle

Hrvatski izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla je rođen 10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića. Podrijetlom je iz srpske obitelji. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Mandić (zvana Đuka) neobrazovana, ali veoma inteligentna žena.

Njegovo obrazovanje započelo je pohađanjem njemačke osnovne škole u Smiljanu. Nakon završetka upisuje Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Kad je 1873. godine maturirao i završio gimnaziju, napravio je stanku od dvije godine i potom upisao studij tehnike u Pragu. Nakon završetka studija odlazi u Budimpeštu raditi kao inženjer Telefonskog društva, da bi nakon Budimpešte otišao u Pariz raditi kao zaposlenik Edisonove tvrtke. 1883. godine na svom zadatku u Strasbourgu konstruira prvi indukcijski motor. Nakon Francuske odlazi u Ameriku i postaje njihovim državljaninom.

tesla 1
Boravak Nikole Tesle u Americi obilježio je početak rada u Edisonovoj firmi da bi zbog neslaganja dao otkaz sa željom da osnuje vlastitu tvrtku Tesla Electric Light & Manufacturing. U svibnju 1888. godine George Westinghouse vlasnik Westinghouse Electric Company-a kupuje prava na Teslin patent višefaznog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i motora. Taj čin je doveo do sukoba između Edisonovog sustava direktnog pristupa i Teslinog naizmjeničnog pristupa gdje je Tesla izvoljevao pobjedu. Nakon toga osniva laboratorij u kojem radi sve do svoje smrti 1943. godine.

Kad pričamo o Nikoli Tesli svi znamo da je bio znanstvenik kojeg nismo samo mi proznavali nego i stručnjaci van naših granica.
Nikola Tesla je za sebe uvijek tvrdio da nije izumitelj „već otkrivač stvari koje od prije postoje u prirodi“. Za sebe je uvijek tvrdio kako ima tu sposobnost vizualizacije stvari i događaja, što se moglo primjetiti po njegovu načinu rada gdje bi svoje eksperimente prvo osmislio, da bi potom ostvario, odnosno proveo u djelo. Osim što je bio znanstvenik, govorio je 6 jezika.

tesla 4
Njegov život obilježavala su velika prijateljstva sa piscima kao što su Robert Underwood Johnson, Mark Twain i Francis Marion Crawford. No pored te želje za komuniciranjem te dijeljenjem znanja sa ostalima, bio je poznat i po svojoj ekscentričnosti, nespretnosti te samoći zbog koje ga je većina zvala vukom samotnjakom.

Iako je bio veliki stručnjak, zadnje godine svog života proveo je hraneći golubove i primajući honorar iz svoje domovine. U svojim godinama znanosti koliko puta je bio cijenjen i uvažavan, toliko puta je bio predmet smijeha i kritike zbog teza koje su mnogi smatrali nemogućima kao npr. njegove špekulacije o mogućnosti komunikacije s ostalim planetima. No unatoč svemu tome ostao je jedan od najvećih genija na području elektrotehnike. , njegova je zasluga uvođenje izmjenične struje u široku uporabu, smatra se pionirom radio tehnike, otkrio je sustav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu.

tesla 5
Danas njegovo ime nećete čuti samo u Hrvatskoj ili Srbiji, u Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, a enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u povijesti.

Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87.  godini života. Nakon njegove smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske bilješke zapečačeni su. Neko vrijeme nalazili su se u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog nasljednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje tako stečeno nasljedstvo poklonio gradu Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.