Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Otpad iz Rosulja zbrinjavat će se na odlagalištu u Kutini

Stanovnici Kutinskog sela negodovali su zbog prolaska šlepera koji dovoze otpad iz Rosulja.

Stanovnici Kutinskog sela negodovali su zbog prolaska šlepera koji dovoze otpad iz Rosulja.

U idućih mjesec dana na Odlagalištu komunalnog otpada u Kutini bit će zbrinuto 11 tisuća kubnih metara otpada sa odlagališta iz Rosulja na području Grada Hrvatska Kostajnica. Eko Moslavina javila se na Natječaj za ovaj posao koji se odvija u koordinaciji sa Fondom za zaštitu okoliša. Posao je vrijedan 1,2 milijuna kuna. Za odlaganje otpada Eko Moslavina ima sve potrebne suglasnosti i dozvole. Rekao je to Slavko Sokol, direktor Eko Moslavine na sastanku sa članovima Vijeća Mjesnog odbora Radićeva ulica.

Stanovnici Kutinskog sela negodovali su zbog prolaska šlepera koji dovoze otpad iz Rosulja. Predsjednik VMO Radićeva Zlatko Pavličić rekao je kako je to povod sastanku na kojem se traže odgovori na pitanja građana te kako će se postići dogovor o načinu popravke štete koju uzrokuju teški kamioni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Divlje odlagalište u Rosuljama nalazi se u zaštićenom području rijeke Une. Fond za zaštitu okoliša i ministarstvo sanaciju tog odlagališta započeli su 2010. godine.
Eko Moslavina posao zbrinjavanja otpada iz Rosulja dobila je na Natječaju. „To je dobar posao u kojem će Eko Moslavina ostvariti prihod od 1,2 mil. kn, a dobit će biti oko 1 mil. kn.“, rekao je Slavko Sokol. „Dijelom zbog tog posla bilo je moguće sniziti cijenu odvoza otpada za građane. Sniženjem cijena prihod Eko Moslavine bit će manji za 330 tisuća kn 170 tisuća kn nadoknadit ćemo iz ovog posla, a ostatak racionalizacijama u poslovanju. Dio zarade bit će uložen u nabavu nove opreme i strojeva.“

Otpad iz Rosulja zbrinjava se na ekološki način, jer je odlagalište u Kutini sanirano i na njemu se otpad zbrinjava po najvišim europskim standardima. Kapacitet odlagališta je 238 tisuća tona. Godišnje se s područja Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina zbrine oko 13 tisuća m3 otpada, pa bi deponija mogla raditi idućih 20 godina. Ali, zbog Zakona sva gradska i općinska odlagališta bit će zatvorena 2018. godine. Radićeva ulica i Kutina neće biti zatrpane otpadom, složili su se sudionici sastanka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na odlagalište otpada u Kutini iz Rosulja dnevno dolazi 18 kamiona. „Poduzeli smo sve kako bi se posao obavljao sa što manje buke i kako se ne bi remetio život stanovnika Radićeve. Ali, riječ je o velikim kamionima i to nije moguće u potpunosti izbjeći. Eko Moslavina sanirat će svu štetu na cesti koju prouzroče kamioni.“, obećao je Slavko Sokol. Dodao je kako Eko Moslavina ima sve potrebne suglasnosti i dozvole. „Ovaj posao se obavlja na isti način kao što je 2011. godine tvrtka Ekoflor odlagala otpad na našem odlagalištu u Kutini u ukupnoj količini od 10 tisuća m3.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Željko Lenart, član VMO Radićeva ponovio je upozorenje na štete na kolniku u Radićevoj ulici i Tonkovićevom putu te je podsjetio na projekt gradnje mosta kojim bi kamioni sa otpadom zaobišli Radićevu ulicu. Zbrinjavanje otpada iz Rosulja trajat će mjesec dana. Tjedno se u Kutini odloži 2400 m3 otpada. „Otpad se u Kutinu dovozi u tri ture po 6 kamiona. To je veliko opterećenje i normalno je dan nastaju štete. Eko Moslavina sanirat će oštećenja. Most nam treba i Eko Moslavina će u proljeće ove godine raspisati Natječaj za gradnju tog mosta o kojem se priča već nekoliko godina i nije jasno zašto do sad to nije realizirano. Obaveza je to Grada, ali Eko Moslavina sama će sagraditi most. Ponavljam, on nam treba i gradit ćemo ga.“, bio je jasan Slavko Sokol.

Ivan Smuk, član VMO Radićeva rekao je kako se nada da će zbirnjavanje otpada iz Rosulja pozitivno utjecati na poslovanje Eko Moslavine. Zahvalio je na obećanjima Slavku Sokolu te je dodao da su stanovnici Radićeve ulice spremni blokirati promet kroz Kutinsko selo ukoliko se na proljeće ne krene u gradnju zaobilaznog mosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članovi Vijeća Mjesnog odbora Radićeva na kraju su zahvalili na svim odgovorima i informacijama te volji za postizanje dogovora u raščišćavanju sporazuma. Na kraju je predloženo da se radnoj grupi za donošenja Plana gospodarenja otpadom i za buduće poslova pridruži i jedan član VMO Radićeva.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.