Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir o izjavama srpskog ministra pravosuđa

Tražili smo da se Srbiju upozori na kršenje ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića

Tražili smo da se Srbiju upozori na kršenje ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića

Srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković jučer je, kako prenose mediji, izjavio da „vjeruje da Hrvatska neće blokirati put Srbije u Europsku uniju“  te je posebno oštrim ocijenio istupe hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir koja je prošlog tjedna na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta postavila jasne uvjete Srbiji ukoliko želi nastaviti svoj europski put.

epp

Marijana Petir kratko je u utorak, 27. siječnja 2015.  komentirala kritike pristigle iz Srbije, nakon što je zajedno s kolegama iz nacionalne delegacije HSS-HDZ/ EPP uložila amandmane na McAllistarovo izviješće o napretku Srbije za 2014. godinu, istaknuvši da je njen posao štititi vladavinu prava i ljudska prava kao i hrvatske nacionalne interese.

“Zbog toga smo amandmanima zatražili da se Srbiji uvjetuje otvaranje poglavlja 23 brisanjem spornog stavka 2. članka 2. te članka 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine na temelju kojih si je Srbija uzela za pravo suditi kaznena djela počinjena na teritoriju bivše SFRJ i to bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtve.

Time je Srbija ugrozila suverenitet Republike Hrvatske i naših građana ali i građana 17 članica EU koji su se borili kao branitelji u obrani RH.

Također smo tražili da se upozori Srbiju na kršenje ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića i zatraži njegov transfer u Hrvatsku”, rekla je  u Bruxellesu hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.