Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir traži novu Direktivu o GMO

“Europa je trebala biti mudrija i iskoristiti svoju prednost kao zelenog kontinenta. Nadam se da će prijedlog Komisije kojeg očekujem ove godine kako je predsjednik Juncker i obećao, biti više u korist Europe bez GMO-a za koju se ja zalažem”, rekla je Petir.

"Europa je trebala biti mudrija i iskoristiti svoju prednost kao zelenog kontinenta. Nadam se da će prijedlog Komisije kojeg očekujem ove godine kako je predsjednik Juncker i obećao, biti više u korist Europe bez GMO-a za koju se ja zalažem", rekla je Petir.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je govoreći danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o Direktivi (EU) Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive 2001/18/EZ u pogledu mogućnosti država članica da ograniče ili zabrane uzgoj genetski modificiranih organizama (GMO-a) na svojem državnom području od Europske komisije zatražila novu direktivu koja će uvažavati odluke država članica o zabrani ispuštanja živih GMO-a u okoliš.

„Kao osoba koja se zalaže za načelo supsidijarnosti smatram da države članice moraju imati autonomnu mogućnost zabraniti ili ograničiti ispuštanje živih GMO u okoliš i stoga tražim da se to pravo poštuje,“ rekla je Petir.

Dodala je da je ponosna što živi u Hrvatskoj koja je GMO free zemlja i zadovoljna je što je Hrvatska okružena susjedima koji su također odlučili biti slobodni od GMO-a te je istaknula da je preko 4500 jedinica lokalne samouprave i više od 150 regija u Europi donijelo odluke na svojim predstavničkim tijelima o zabrani sjetve GMO sjemena na svom teritoriju.

epp

„Danas govorim u njihovo ime i tražim da se njihova odluka poštuje jer je njihova odluka odraz volje građana. A mi ovdje u Europskom parlamentu, kao i naše kolege u Vijeću ili Komisiji trebamo poštivati volju naših građana. Stoga smatram da je ova direktiva trebala uvažiti odluku države članice  kao relevantnu i prihvatiti je, a ne tražiti da država članica ukoliko želi zabraniti ispuštanje živih GMO u okoliš mora uz svoju odluku, predočiti i druge razloge, obrazloženja i dokaze koji se mogu ali i ne moraju prihvatiti,“  naglasila je zastupnica Petir.

Dodala je da genetski inženjering može izazvati dalekosežne posljedice po okoliš, proizvodnju hrane i ljudsko zdravlje. Multinacionalne kompanije žele zagospodariti cijelim hranidbenim lancem i ovom direktivom trebalo im je pokazati da to nije prihvatljivo i da ne mogu biti u istoj ravni s državama članicama.

“Europa je trebala biti mudrija i iskoristiti svoju prednost kao zelenog kontinenta. Nadam se da će prijedlog Komisije kojeg očekujem ove godine kako je predsjednik Juncker i obećao, biti više u korist Europe bez GMO-a za koju se ja zalažem”, rekla je Petir.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.