Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Projekt “Oživljavanje samo rukama” u Ekonomskoj školi u Sisku

Vjerujem da će im ova znanja pomoći da ispravno postupe, ukoliko se nađu u takvoj situaciji“, rekao je Ivo Žinić.

Vjerujem da će im ova znanja pomoći da ispravno postupe, ukoliko se nađu u takvoj situaciji“, rekao je Ivo Žinić.

U Hrvatskoj je 2014. godine započela javnozdravstevna kampanja  „Oživi me“ koju provodi Hrvatsko kardiološko društvo Hrvatska kuća srca i Udruga StEPP, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije prepoznao je ove nacionalne napore u smanjenju smrtnosti uslijed iznenadne srčane smrti te pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića i Sisačko-moslavačke županije pokreće sustavnu edukaciju učenika završnih razreda srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

„Zastoj srca je česta pojava smrtnosti u Republici Hrvatskoj. Po statistikama, svaki sat jedan naš stanovnik umre od zastoja srca. U našoj Sisačko-moslavačkoj županiji krenuli smo sa ovom akcijom, koja je   raširena u cijeloj Republici Hrvatskoj, kako bismo smanjili smrtnost naših stanovnika“, istaknuo je Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Sustavnom edukacijom značajan broj odraslih mladih osoba osposobit će se za pružanje osnovnih mjera održavanja života do dolaska hitne medicinske pomoći.

Od siječnja do ožujka 2015. godine maturante srednjih škola Sisačko-moslavačke županije će podučiti osnovnim tehnikama i vještinama oživljavanja. Radi se o 13 srednjih škola na području Županije, 66 razrednih  odjeljenja te preko 1600 učenika, a edukacija je započela danas u Ekonomskoj školi u Sisku, gdje je realizaciji projekta „Oživljavanje samo rukama“, nazočio Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Hitna pomoć je bitna, ali do dolaska hitne pomoći mi možemo puno toga napraviti kako bismo spasili život unesrećenom. S te strane krećemo sa ovom akcijom u Ekonomskoj školi u Sisku, sa edukacijom završnih razreda. Vjerujem da će im ova znanja pomoći da ispravno postupe, ukoliko se nađu u takvoj situaciji“, rekao je Ivo Žinić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije za ovaj javnozdravstveni projekt pruža  ljudske resurse svojeg Edukacijskog centra te iskusnu edukacijsku logistiku.

„Imamo vrlo kvalitetnu ekipu mladih liječnika educiranih u postupcima hitne medicine. Dao sam prednost edukaciji naših djelatnika preko Edukacijskog centra, te smo postigli zavidnu razinu edukacija svih naših liječnika, medicinskih tehničara i vozača. To moramo nastaviti svake godine jer je medicina znanost koja se jako brzo razvija, a važno je i da se stanovništvo educira o pružanju reanimacije“, istaknuo je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije Mesud Peco.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuo je kako je važno da se stanovništvo educira o pružanju reanimacije, te kako će nastaviti sa projektima i u nižim razredima srednjih škola, sportskim klubovima te javnim ustanovama.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.