Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Reagiranje

Nakon zadnje namjere i informacije u Večernjem listu da se uskoro kreće u povećanje broja stranica dvaju posljednjih regionalnih izdanja, među kojima je i ono za područje Sisačko-moslavačke županije, bez ikakve najave i prethodnog upozorenja, uprava Večernjeg lista donijela je odluku o – njihovu gašenju.
Nakon nekoliko desetljeća tradicije regija, Uprava Večernjeg lista preko noći je donijela odluku o zatvaranju sisačkog dopisništva, a novinarkama Matei Vipotnik i Jasmini Grgurić u utorak 13. siječnja 2014. uručeni su i raskidi ugovora koji startaju s tim datumom. U redakciju u kojoj su proveli osam godina rada, već drugi dan nisu morale doći jer su stranice ugašene, a vrata dopisništva bit će zauvijek zatvorena.
Prekinuta je i suradnja s veteranom novinarstva Zdravkom Strižićem, koji je iz Večernjaka otišao u mirovinu, nastavljajući raditi i dalje kao honorarni suradnik. Priči je kraj i za dopisnike Antuna Petračića iz Petrinje, Rudolfa Krznarića iz Kutine, Željka Gašparovića iz Novske, Tadije Odića iz Gline te Zlatka Putra iz Popovače.
Kao dopisnik ostaje raditi jedino dosadašnji urednik izdanja, Danijel Prerad kao jedini Večernjakov novinar s ovih prostora te jedan od tek desetorice za područje cijele Hrvatske. To znači da je većina kolega dobila otkaze i to zbog “racionalizacije poslovanja i organizacijskih promjena”.
Novinarima koji su bili u RPO statusu, uz mjesec dana otkaznog roka, osigurane su još i tri plaće kao svojevrsna naknada. Međutim, ono što ih trenutno boli nije egzistencijalne naravi, nego pitanje opstanka novinarske profesije.
Na području Sisačko-moslavačke županije, prvo je ugašeno dopisništvo Jutarnjeg lista, potom HRT-a, lokalni mediji jedva preživljavaju, poslodavci ukidaju jedno po jedno radno mjesto, preostalima isplaćuju ili minimalce ili ništa, odnosno neredovito plaće. Tiskaju se posebni letci kojima se komunicira s građanima, lokalni mediji se zanemaruju i jedan po jedan gase. Zdravog marketinga nema, jer nema ni male ni velike industrije.
Danas želimo ukazati kako bi svijet izgledao bez novinara, medija i informacija, jer je točno tjedan dana od masakra u Parizu , u tjedniku Charlie Hebdo. I pitamo se doista , trebaju li kome mediji, posebno lokalni mediji i lokalni dopisnici ?Tko će informirati građane?
Bismo li znali što se događa tijekom stradavanja Vukovara da u Vukovaru nije bio dopisnik Siniša Glavašević, koliko je informacija s ratnog područja u našoj županiji  poslao novinar Zdravko Strižić kao dopisnik HRT-a, brojni drugi, snimatelji, fotografi, novinari….mogli bismo nabrajati…
Pozivamo predsjednika Zdenka Duku  i Hrvatsko novinarsko društvo, kolege u ostalim ograncima  da se aktivnije uključimo u obranu dostojanstva struke, bez politiziranja i nepotrebne demagogije. Otkaze su dobili i kolege iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bologorske, Koprivničke križevačke i naše,  Sisačko-moslavačke županije.Nastavi li se ovakav trend novinari više neće biti potrebni, a građanima će biti uskraćene informacije s područja gdje žive .
Predlažemo predsjednku Zdenku Duki  da još oštrije reagira na gašenja dopisništva, kao i na gašenja lokalnih medija.
Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije svake godine posljednjeg petka u mjesecu siječnju  organizira Novinarski bal , svečanost struke na kojoj se zaslužnim kolegama i uspješnim autorima uručuju prigodna priznanja. Ove godine ogranak će organizirati Koncert na otvorenom za obranu dostojanstva struke. O datumu ćete biti obavješteni. Svi ste pozvani!

 

Za ogranak HND-a

Predsjednica HND SMŽ

Karmen Valenta

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.