Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sjećanje na Gvozdansko

„U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“

„U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“

Današnje selo Gvozdansko nalazi se u dolini potoka Žirovca, na cesti koja vodi od Gline do Bosnaskog Novog, dvadesetak kilomatara od Dvora na Uni. Poviše sela na strmom brijegu još i danas strše ruševine gradine Gvozdansko, koja je prema jednom spisu iz 1488. pripadala plemićkoj obitelji Zrinski. Tu su se nalazili bogati rudnici željeza, a Zrinski su ovdje imali i vlastitu kovnicu novca. Poznati su novci Nikole Šubića Zrinskog, koji su kovani u Gvozdanskom. U tvrđavi je uvijek bila jaka vojnička posada jer je u to doba Gvozdansko bila jedna od važnih utvrda kao dio hrvatskog obrambenog sustava kojemu je i sam papa podario naslov predziđe kršćanstva – Antemurale Christianitatis.

gv3

Turska opsada Gvozdanskog započela je još 1577., a trajala je tijekom jeseni i zime te godine. Turska strategija opsade tog mjesta sastojala se u njegovom odsijecanju od ostatka Hrvatske. Turci su zauzeli okolne utvrde oko Gvozdanskog, te spriječili dostavljanje vojne i materijalne pomoći opsjednutima. Procjenjuje se da je u utvrdi Gvozdansko bilo oko 300 branitelja, od čega su neki bili lokalni rudari.
Nakon tri mjeseca opsade, posada Gvozdanskog najvjerojatnije je ostala bez hrane i ogrijeva, nužnog u ovim zimskim mjesecima. Tada su Turci udarili na Gvozdansko topovskom paljbom, te pokušali jurišom zauzeti utvrdu. Kad su na kraju prodrli u grad, navodno su zatekli samo smrznuta tijela branitelja koji su ostali bez hrane i ogrijeva.

gv2

U nedjelju, 11. siječnja održano je misno slavlje u spomen na 437. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibelji branitelja ove utvrde, 13. siječnja 1578. godineu župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Misu je predvodio pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i uz nazočnost predstavnika brojnih udruga i hodočasnika iz cijele Hrvatske. Nakon mise uslijedio je mimohod „U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“ i komemoracija žrtvama.

Hodočašću je nazočio župan Ivo Žinić: „Povijest Gvozdanskog je, na žalost, tijekom dugog niza godina zatomljivana, nije se o Gvozdanskom ništa znalo. I danas se malo zna o tome kakav herojski čin se ovdje dogodio.“, a dogodio se, rekao je župan, herojski čin za koji nema presedana u hrvatskoj povijesti.

gv1

U subotu, 10. siječnja  u Zagrebačkoj katedrali održan je koncert „Sjećanje na Gvozdansko“ . U programu koncerta sudjelovali su Antonia Dunjko-sopran, Igor Mrnjavčić-truba i Edmund Andler Borić- orgulje.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.