Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Sretan rođendan, Janice!

Janica Kostelić naša je najpoznatija i najcjenjenija sportašica koja je zahvaljujući svojim rezultatima zadužila cijelu naciju. Nekadašnja je alpska skijašica koja je s četiri olimpijske zlatne medalje i dvije srebrne postala najuspješnija alpska skijašica na Zimskim olimpijskim igrama.

Janica Kostelić rođena je na današnji dan  1982. godine u Zagrebu, u poznatoj sportskoj obitelji, od oca Ante Kostelića, trenera i nekada aktivnog sportaša i rukometnog trenera, te majke Marice, nekadašnje igračice rukometa.

Ante-Kostelic-002

Imala je samo tri godine kada je po prvi puta stala na skije, ali kako je stalno padala i ometala drugu djecu, njena majka Marica je mislila kako Janica neće nikada naučiti skijati i kako bi možda bilo najbolje da odustane. Ali to se na kraju nije dogodilo, jer je Janica bila samo dijete koje je radilo prve korake na snijegu. S ozbiljnijim treninzima započela je kada je imala deset godina u klubu SK Zagreb. Tada više nije padala i bilo je očito kako se rodio novi pobjednik koji će ostaviti veliki trag ne samo u skijanju, nego sportu općenito.

Na dječjim je natjecanjima osvojila sve što se moglo osvojiti, a u sezoni 1996/1997. osvojila je Topolino i Pinocchio, dva najvažnija natjecanja u dječjoj kategoriji.

Sljedeći korak u karijeri Janice bile su FIS utrke. Janica je prvu pobjedu osvojila u devetoj utrci. U superveleslalomskoj utrci startala je kao 83., a završila na prvom mjestu. Bio je to pravi podvig.

300px-20021207200152slc2_Janica

Nakon što se počela natjecati na FIS utrkama, Janica je ubrzo počela imati zavidne rezultate. Trenutak koji je pokazao da je došlo njezino vrijeme su svakako Olimpijske igre u Naganu 1998. godine kada je sa svega 16 godina osvojila 8. mjesto u kombinaciji, što je bio izuzetan uspjeh kad uzmemo u obzir njezine godine i to da je tada dolazila iz države koja nažalost nije imala puno kontakata sa skijanjem. Mnogi u svijetu skijanja ostali su iznenađeni uspjehom ove mlade skijašice, jer je poznato da uvjeti u kojima su Kostelići trenirali ni približno nisu bili onakvi u kojima treniraju reprezentacije poput Austrije, Njemačke, Švedske, Italije itd.

Janica je sudjelovala u svim skijaškim disciplinama u ženskoj konkurenciji u Naganu i uz to što je bila 8. u kombinaciji, bila je 24. u veleslalomu, 25. u spustu, 26. u superveleslalomu, ali nije završila slalom.

Sezona 1998/1999. bila je sezona dokazivanja. U to je vrijeme Janica na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj osvojila broncu u superveleslalomu i srebro u kombinaciji.

Iste sezone Janica je odlučila nastupiti u Svjetskom kupu. Krenula je bez ikakvih očekivanja. U samo mjesec dana na čuvenoj američko-kanadskoj turneji podignula je puno prašine kao dijete koje ima odlične rezultate unatoč tome što dolazi iz zemlje koja nije poznata kao sijaška nacija. U jednoj utrci osvojila je treće mjesto.

Nažalost sav pritisak bio je previše za tako mladu djevojku koja je tada imala samo sedamnaest godina. Zbog toga je popustila u vožnji i na kraju na Svjetskom prvenstvu u Vailu nije uspjela doći do postolja. Bila je 23. u slalomu, 29. u spustu i 22. u superveleslalomu, a utrku u veleslalomu nije završila.

Sezonu 1999/2000. vratila se bolja nego ikada. Bila je djevojka u usponu koja je počela sjajno. Prikupila je 430 bodova u Svjetskom kupu i zauzela prvo mjesto kao vodeća skijašica. Nažalost ozljeda koja se dogodila na spustu u St. Moritzu udaljila ju je sa skijanja na neko vrijeme. Pri padu su joj pukla četiri ligamenta i taj trenutak je bilo jasno da je sezona završila.

Unatoč teškoj ozljedi uspjela se vratiti u sezoni 2000/2001. i započela uspješnu sportsku priču. Janica je u svojoj karijeri postigla 30 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa (2 u veleslalomu, 1 u spustu, 20 u slalomu, 1 u Super G-u te 6 u kombinaciji).

OLY2002-GSLALOM-KOSTELIC

Imala je 55 plasmana na pobjednički podij na utrkama FIS-a, zatim 109 top 10 plasmana na utrkama FIS-a. Osvojila je tri Velika kristalna globusa te tri mala Kristalna globusa u slalomu. Janica je peterostruka svjetska prvakinja s FIS Svjetskih prvenstava u St. Moritzu 2003. i Bormiu. Četverostruka je olimpijska pobjednica sa Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju 2002. godine i Torinu 2006.

zbogom-u-20-ima-otisle-su-iz-profesionalnog-sporta-prerano-504x335-20120834-20120820081559-a70caaf187ad1ddf45c006ce16534c27

Dana 19. travnja 2007. godine Janica je na konferenciji za novinare dala izjavu kako se definitivno povlači iz skijanja, a kao glavni razlog navela je brojne ozljede.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.