SPORT

Sretan rođendan, Janice!

Janica Kostelić naša je najpoznatija i najcjenjenija sportašica koja je zahvaljujući svojim rezultatima zadužila cijelu naciju. Nekadašnja je alpska skijašica koja je s četiri olimpijske zlatne medalje i dvije srebrne postala najuspješnija alpska skijašica na Zimskim olimpijskim igrama.

Janica Kostelić rođena je na današnji dan  1982. godine u Zagrebu, u poznatoj sportskoj obitelji, od oca Ante Kostelića, trenera i nekada aktivnog sportaša i rukometnog trenera, te majke Marice, nekadašnje igračice rukometa.

Imala je samo tri godine kada je po prvi puta stala na skije, ali kako je stalno padala i ometala drugu djecu, njena majka Marica je mislila kako Janica neće nikada naučiti skijati i kako bi možda bilo najbolje da odustane. Ali to se na kraju nije dogodilo, jer je Janica bila samo dijete koje je radilo prve korake na snijegu. S ozbiljnijim treninzima započela je kada je imala deset godina u klubu SK Zagreb. Tada više nije padala i bilo je očito kako se rodio novi pobjednik koji će ostaviti veliki trag ne samo u skijanju, nego sportu općenito.

Na dječjim je natjecanjima osvojila sve što se moglo osvojiti, a u sezoni 1996/1997. osvojila je Topolino i Pinocchio, dva najvažnija natjecanja u dječjoj kategoriji.

Sljedeći korak u karijeri Janice bile su FIS utrke. Janica je prvu pobjedu osvojila u devetoj utrci. U superveleslalomskoj utrci startala je kao 83., a završila na prvom mjestu. Bio je to pravi podvig.

Nakon što se počela natjecati na FIS utrkama, Janica je ubrzo počela imati zavidne rezultate. Trenutak koji je pokazao da je došlo njezino vrijeme su svakako Olimpijske igre u Naganu 1998. godine kada je sa svega 16 godina osvojila 8. mjesto u kombinaciji, što je bio izuzetan uspjeh kad uzmemo u obzir njezine godine i to da je tada dolazila iz države koja nažalost nije imala puno kontakata sa skijanjem. Mnogi u svijetu skijanja ostali su iznenađeni uspjehom ove mlade skijašice, jer je poznato da uvjeti u kojima su Kostelići trenirali ni približno nisu bili onakvi u kojima treniraju reprezentacije poput Austrije, Njemačke, Švedske, Italije itd.

Janica je sudjelovala u svim skijaškim disciplinama u ženskoj konkurenciji u Naganu i uz to što je bila 8. u kombinaciji, bila je 24. u veleslalomu, 25. u spustu, 26. u superveleslalomu, ali nije završila slalom.

Sezona 1998/1999. bila je sezona dokazivanja. U to je vrijeme Janica na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj osvojila broncu u superveleslalomu i srebro u kombinaciji.

Iste sezone Janica je odlučila nastupiti u Svjetskom kupu. Krenula je bez ikakvih očekivanja. U samo mjesec dana na čuvenoj američko-kanadskoj turneji podignula je puno prašine kao dijete koje ima odlične rezultate unatoč tome što dolazi iz zemlje koja nije poznata kao sijaška nacija. U jednoj utrci osvojila je treće mjesto.

Nažalost sav pritisak bio je previše za tako mladu djevojku koja je tada imala samo sedamnaest godina. Zbog toga je popustila u vožnji i na kraju na Svjetskom prvenstvu u Vailu nije uspjela doći do postolja. Bila je 23. u slalomu, 29. u spustu i 22. u superveleslalomu, a utrku u veleslalomu nije završila.

Sezonu 1999/2000. vratila se bolja nego ikada. Bila je djevojka u usponu koja je počela sjajno. Prikupila je 430 bodova u Svjetskom kupu i zauzela prvo mjesto kao vodeća skijašica. Nažalost ozljeda koja se dogodila na spustu u St. Moritzu udaljila ju je sa skijanja na neko vrijeme. Pri padu su joj pukla četiri ligamenta i taj trenutak je bilo jasno da je sezona završila.

Unatoč teškoj ozljedi uspjela se vratiti u sezoni 2000/2001. i započela uspješnu sportsku priču. Janica je u svojoj karijeri postigla 30 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa (2 u veleslalomu, 1 u spustu, 20 u slalomu, 1 u Super G-u te 6 u kombinaciji).

Imala je 55 plasmana na pobjednički podij na utrkama FIS-a, zatim 109 top 10 plasmana na utrkama FIS-a. Osvojila je tri Velika kristalna globusa te tri mala Kristalna globusa u slalomu. Janica je peterostruka svjetska prvakinja s FIS Svjetskih prvenstava u St. Moritzu 2003. i Bormiu. Četverostruka je olimpijska pobjednica sa Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju 2002. godine i Torinu 2006.

Dana 19. travnja 2007. godine Janica je na konferenciji za novinare dala izjavu kako se definitivno povlači iz skijanja, a kao glavni razlog navela je brojne ozljede.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version