Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Štafeta u rukama ministra poljoprivrede

Javna rasprava o ovom zakonskom prijedlogu trajala je samo 10 dana što je manje od propisanog minimuma definiranog u članku 22. spomenutog zakona.

Javna rasprava o ovom zakonskom prijedlogu trajala je samo 10 dana što je manje od propisanog minimuma definiranog u članku 22. spomenutog zakona.

Bezglavo trčanje „štafete“ Vlade RH na razdoblje od 4 godine nastavlja se predajom palice iz ruku jednog ministra u ruke drugog, a sada je ona opet u rukama ministra poljoprivrede Tihomira Jakovin, stoji u priopćenju od ponedjeljka, 19. siječnja 2015. , zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir.

epp

Nakon što je ministrica Milanka Opačić na silu donijela Obiteljski zakon koji je sada Ustavni sud stavio izvan snage, a ministar Ivan Vrdoljak dodijelio koncesiju za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu bez da je napravljena strateška procjena utjecaja na okoliš, da zakoni,  javnost i građani ovoj Vladi nisu važni svjedoči i činjenica da se je u saborskoj proceduri našao Zakon o poljoprivredi bez da je prošao propisanu javnu raspravu i ovog će tjedna o njemu raspravljati  Odbor za poljoprivredu.

 

Evidentno je da u Hrvatskoj nije još zaživjela praksa propisana Zakonom o procjeni učinaka propisa (NN 90/11), te Uredbe o provedbi toga postupka (NN 66/12) koju je donijela upravo ova Vlada. Naime, tim se Zakonom i Uredbom u Republiku Hrvatsku uvodi prokušana EU praksa razmišljanja, promišljanja i propitivanja na koji će način pojedini propis koji se donosi, utjecati na druge propise, različite dionike, društvo, okoliš i sl. Jedan od važnih elemenata te prakse jest provedba javne rasprave o prijedlogu Zakona.

Javna rasprava o ovom zakonskom prijedlogu trajala je samo 10 dana što je manje od propisanog  minimuma definiranog u članku 22. spomenutog zakona.

JAKOVINA

To pokazuje da ministru Jakovini nije stalo do mišljenja hrvatskih poljoprivrednika na čije će živote ovaj Zakon najviše utjecati, a kojima zbog njegove nesposobnosti prijeti gubitak od 330 milijuna EUR-a budući da Program ruralnog razvoja ozbiljno kasni.

Nadam se da će Hrvatski sabor odbaciti ovaj prijedlog i poslati ga na doradu, ako ne zbog sadržaja onda svakako zbog kršenja procedure.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.