Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Petrinji potpisan ugovor o partnerstvu u projektu „Volonteri u palijativnoj skrbi“

U petrinjskoj Gradskoj vijećnici u srijedu,14.siječnja 2015. potpisan je Ugovor o partnerstvu u projektu „Volonteri u palijativnoj skrbi“.Projekt se financira bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013.

Sudionici projekta su Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Kaptol Zagreb, posebno njihov Mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi kao nositelj projekta,Grad Petrinja i Udruga „Naš život“ iz Petrinje i Udruga „Pomoć neizlječivima“ iz Međimurske županije.Vrijednost projekta je 749.772,00 kune.

„ Želimo pomoći našim teško oboljelim sugrađanima i njihovim obiteljima da se lakše bore s bolešću i da im budemo psihološka, socijalna i duhovna podrška, da ih povežemo s ustanovama i stručnjacima“, rekao je pozdravljajući sudionike projekta petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Kad vidimo ispružene ruke na plakatu ovog projekta, one su ispružene prema onima kojima je to potrebno.Neka te ruke budu poruka, neka bude još više ruku koje će biti dostupne ljudima koji su u potrebi.Siguran sam da će ovaj projekt zaživjeti.Mi smo već imali puno različitih akcija vezanih uz zdravstveni standard.Kao Grad, ostajemo i dalje otvoreni za suradnju“, poručio je petrinjski gradonačelnik, zahvalivši svima koji su pomogli u pokretanju ovog projekta.

Voditeljica projekta,Blaženka Eror Matić iz Franjevačkog svjetovnog reda objasnila je kako je njegov cilj unaprijediti sustav palijativne skrbi na području triju županija – Zagrebačke, Međimurske i Sisačko-moslavačke i to uključivanjem volontera i jačanjem organizacija civilnog društva.

„U cijeloj Hrvatskoj sustav pružanja palijativne skrbi nije još dovoljno razvijen i ne odgovara postojećim potrebama.Taj se sustav zapravo još izgrađuje u cijeloj našoj zemlji.Usvojena je Nacionalna strategija razvoja palijativne skrbi za razdoblje do 2016. godine i po njoj sada radimo.Palijativna skrb je jedno od područja koje zahtijeva multidisciplinarni pristup i zajednički rad zdravstvenih i nezdravstvenih struka u cilju postizanja cjelovite skrbi za bolesnika suočenog s neizlječivom bolešću.Isto tako pomoć treba i njegova obitelj.U toj cjelovitoj brizi za bolesnika i njegovu obitelj uloga volontera je vrlo značajna.Volonteri mogu pružiti konkretnu pomoć bolesniku i njegovoj obitelji u svakodnevnim potrebama,mogu pridonijeti smanjenju izolacije i poboljšanju socijalnih odnosa, kao i ublažavanju boli i patnje. Vrlo značajna je uloga volontera i u senzibiliziranju stručne i opće javnosti o potrebi sustavne palijativne skrbi te u promicanju palijativne skrbi.Međutim, volonteri ne mogu biti prepušteni sami sebi.Vrlo su važni njihova koordinacija i njihova kontinuirana eduakcija.Ovim projektom se želi osnažiti koordinacija volontera i  zapošljavanjem i osposobljavanjem dvaju novih koordinatora volontera i to jednog u Udruzi „Naš život” i jednog u Udruzi „Pomoć neizlječivima”.Također, za administrativne poslove, zaposlen je na pola radnog vremena jedan administrator.Kroz ovaj projekt, u narednih godinu dana bit će zaposlene ukupno četiri osobe.

Osim jačanja ljudskih resursa unutar udruga, provodit će se i aktivnosti povezivanja s ostalim dionicima palijativne skrbi, prvenstveno sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama, jer volonteri ne predstavljaju zamjenu za potrebne profesionalce, već doprinose podizanju  kvalitete sustavne skrbi. Svoj puni doprinos volonteri mogu dati jedino kao dio izgrađenog sustava.Ovim projektom će se provoditi i aktivnosti informiranja i senzibiliziranja javnosti za pitanja palijativne skrbi“, najavila je voditeljica projekta Blaženka Eror Matić.

U projektu „Volonteri u palijativnoj skrbi“ sudjeluje i Udruga „Pomoć neizlječivima“ iz Međimurske županije.Rad Udruge predstavila je njezina predsjednica Renata Marđetko, poručivši kako se „svaki zajednički rad ne samo zbraja, nego i množi“.

Radmila Vlak, predsjednica petrinjske Udruge „Naš život“ rekla je kako su u ovoj Udruzi projekt prepoznali kao jedan novi model alternativne, izvaninstitucionalne skrbi.

“Provedbom ovog projekta želimo biti mala, čvrsta karika u sustavu palijativne skrbi.Senzibiliziranjem sugrađana, naše lokalne zajednice, institucija – educiranjem i uključivanjem volontera u projekt, želimo dati podršku rasterećenju sustava, želimo dati podršku članovima obitelji oboljelih.No,ono što je najvažnije, želimo dati podršku osobi koja je u teškoj životnoj situaciji koja može trajati godinu,dvije ili par mjeseci.Ali i tih par mjeseci su život.Želimo takvim osobama omogućiti da što duže ostanu u svom vlastitom domu, jer dom je dom“, rekla je Radmila Vlak, pozvavši sugrađane Petrinjce da se i sami kao volonteri uključe u ovaj projekt palijativne skrbi.

Podršku projektu dao je i fra Anto Barišić, upravitelj petrinjske Župe Blaženog Ivana Pavla II.

„Ljudi koji trpe, koji su bolesni ili osamljeni očekuju riječ utjehe, riječ ohrabrenja.Riječ može izliječiti, riječ može potaknuti , može ohrabriti…Nekada je sasvim dovoljno tim ljudima u teškoj životnoj situaciji, dati tu toplu ljudsku riječ i blizinu.Najvažnije je ljudima pokazati da nisu sami, da nisu zaboravljeni“, rekao je fra Anto, dodajući kako je siguran da među njegovim župljanima ima onih koji će se rado pridružiti projektu „Volonteri u palijativnoj skrbi“.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.