Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Vincekovo u Voloderu

«Dođi k meni,

bumo si lepo nazdravili

i kupicu spili!«

«Dođi k meni, bumo si lepo nazdravili i kupicu spili!«

Vincekovo je vezano uz dan Svetog Vinka (22. siječnja). Tada vinogradari u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Sloveniji i Hrvati u Mađarskoj obilaze svoje vinograde, da bi se okupili u kletima uz jelo i piće i družili uz pjesmu i razgovor. To je isključivo muški dan i blaguje se uz obilje dobre kapljice. Tada se obvezatno, bio snijeg ili ne, odlazilo u vinograde i kleti, čistio okoliš, raslinje i doderinje, da bi od božanskih sila izmolili za rodnost godine.

3.

Prije samog Vinceka, dogovore se susjedi – mejaši kod koga će se posvećivati, tj vršiti posvetu i blagoslov vinove loze.

Evo kako to rade Voloderci :

Kućedomaćin toga dana izlazi s peharčekom u vinograd, pozdravlja mejaša i pita :

 

«Kak je tebi potiralo ?«

Odgovor :                                                                  «Kod mene je dobro,

nek tak bu i rodilo!«

 

gazda :                                                                                   «Dođi k meni,

bumo si lepo nazdravili

i kupicu spili!«

 

sused :                                                                        «Ne bum ti ja došel

praznih ruku.

Bum ponel par kobasica

da imam kaj gricnuti,

kao i demižon vina ili

pletenku«.

 

Nakon želje da bude dobar urod i dobro vino,  zalije se obilno trs. Obično se odrezalo nekoliko lucnjeva, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj seljačkoj kuhinji potjeraju, služe za procjenu rodnosti nastupajućeg godišta.

4.

Od vjerovanja treba još spomenuti da je vina trebalo biti dovoljno bar do večeri, jer u suprotnom će tuča uništiti vinograd, zatim na drug na tremu protiv uroka stavljao se vijenac bijelog luka, i ako je toga dana curilo sa strehe, godina će biti vlažna i berba bogata.

Treba istaknuti da sv. Vinko, osim imena, nema izravne veze s vinogradarskim običajima, koji se ponavljaju stoljećima. Taj mučenik rođen je u Španjolskoj u mjestu Hueska, a u Zaragozi se istaknuo kao mladi obrazovani kršćanin. Za posljednjeg progona kršćana, početkom 4. stoljeća, u doba cara Dioklecijana, zbog svoje ustrajnosti i vjernosti izgubio je život.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.