Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Župan zna ovlasti, ali je ovaj postupak rezultat pritiska stranačkih kolega, savjetnika, koalicijskih partnera…

Bit ćemo korektiv kad se “dečki zaigraju” – U ovom se slučaju osim Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi primjenjuje i Zakon o cestama, odnosno „lex specialis.

Bit ćemo korektiv kad se "dečki zaigraju" - U ovom se slučaju osim Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi primjenjuje i Zakon o cestama, odnosno „lex specialis.

„Oglašavaju se ništavnim rješenja Župana Sisačko-moslavačke  županije o razrješenju predsjednika i članova Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste  Sisačko-moslavačke županije stoji, između ostalog u Rješenju  Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kojeg su u utorak, 20. siječnja na tiskovnoj konferenciji obrazložili v.d. predsjednika ŽO SDP-a Zdenko Vahovec i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Ivan Nekvapil. U obrazloženju rješenja stoji kako odluku o razrješenju može donijeti samo predstavničko tijelo Županije, jer je Županija osnivač Županijske uprave za ceste. U ovom se slučaju osim Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi  primjenjuje i Zakon o cestama, odnosno „lex specialis”.

sdp

  • Županijski SDP od promjene izvršne vlasti u Sisačko-moslavačkoj županiji nije  javno istupao jer je uvažavao legitimno izabranu vlast. Slušajući predizborna obećanja očekivali smo, kaže Vahovec,  novi politički smjer i zaokret u odnosu na dosadašnju političku praksu, koji će dugoročno donijeti boljitak građanima. Prvi potezi nove izvršne vlasti bili su deložacija predsjednika Županijske skupštine iz njegova ureda, pokušaj smjenjivanja predsjednika i potpredsjednika ŽS, pokušaj razrješenja svih članova radnih tijela koji su u skupštinskoj većini i u konačnici pokušaj razrješenja  predsjednika i članova upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.

To što se pokušavalo učiniti, najblaže rečeno nije dobro, rekao je Vahovec, te podsjetio kako je na prošloj, 9.  sjednici Županijske skupštine dnevni red dopunjen točkom o razriješenju starog i i imenovanju novog Upravnog vijeća Županijske  uprave za ceste

  • Kada je župan vidio da nema većinu ova točka i prijedlog financijskog plana ŽUC-a za ovu godinu skinuti su s dnevnog reda. Nakon toga, naprasno, dodaje Vahovec, na Badnjak, 24. Prosinca 2014. Župan, misleći da ima ovlasti, donosi Rješenje o razriješenju predsjednika i članova Upravnog vijeća ŽUC-a i imenuje novo upravno vijeće od podobnih ljudi, kaže Vahovec, ljudi iz sastava njihove koalicije.

Zatražena je zakonodavna zaštita resornog ministarstva,te tako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i donosi Rješenje kojim oglašava ništavnim rješenje Župana Ive Žinića .

Zdenko Vahovec, v.d.predsjednika Županijske organizacije SDP-a vjeruje kako župan Ivo Žinić zna svoje ovlasti, ali je ovaj postupak rezultat pristiska njegovih stranačkih kolega, savjetnika i koalicijskih partnera.Cilj podjela“županijskog plijena“ i zadovoljenje uskih stranačkih interesa, kaže Vahovec.

Skupštinska većina u kojoj su SDP, HNS,HSP, Laburisti, Reformisti i drugi mora ustrajati na tome da putem predstavničkog tijela bude korektiv izvršnoj vlastim kaže Vahovec, a kad kažem korektiv da upozoravamo, skrećemo pozornost „kad se dečki malo zaigraju…“.S druge strane skupštinska većina bit će i čimbenik potrebne suradnje u interesu i za interese građana županije.

Ivan Nekvapil, predsjednik Županijske organizacije HNS dodaje kako će skupštinska većina budno pratiti sve što izvršna vlast radi i upozoravati na eventualne nepravilnosti.A jedna od tih nepravilnosti je i ova – ova smjena je protuzakonita i poništava se, zaključuje Ivan Nekvapil(HNS).

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.