Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Budućnost na rubu močvare

„Budućnost na rubu močvare“ manifestacija je Matice Hrvatske Kutina – Popovača kojom se od 2001. godine u selima na rubu Lonjskog pola s moslavačke strane obilježava svjetski Dan močvara 2. veljače. Ove godine manifestacija je održana u Donjoj Gračenici pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a partner je manifestacije Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U organizaciju skupa aktivno su bili uključeni i mještani Donje Gračenice. Zbog sačuvane drvene graditeljske baštine u kojoj se ističe drvena kapelica sv. Sebastijana i Fabijana iz 1718. godine na skupu je predstavljeno ta vrijedna baština Donje Gračenica. U mjesnoj školi graditelj i obnovitelji drvenih i tradicijskih kuća Ivan Rukavina predstavio je svoj rad. Učenici škole predstavili su svoje radove na temu Lonjsko polja i Donje Gračenica. Književnica Kristina Kovačić promovirala je svoju knjigu „Najbolja prijateljica“ koja govori o prirodi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U središnjem dijelu programa poslane su poruke Ramsarske konvencije kojima se štite vlažna staništa. Lonjsko polje najveće je vlažno stanište u Hrvatskoj i posljednja velika močvara u Europi. Vlažna su staništa osobito važna za očuvanje prirode i tradicijskog načina života. U tome je osobito važna uloga lokalnog stanovništa. Stanovnici sela uz Lonjsko polje s moslavačke strane to su prepoznali još prije 15-ak godina kada su započeli organizaciju manifestacije Budućnost na rubu močvare. Marijana Jurić iz Ministarstva zaštite i okoliša i prirode istaknula je kako je ovo primjer kojeg mogu slijediti i u Europi. Za očuvanje vlažnih staništa i prirode važno je očuvati tradicijsku, graditeljsku i kulturnu baštinu te u upravljanjem zaštićenimpodručjima uključiti i lokalno stanovništvo. „Ovogodišnja je poruka Ramsarske konvencije „Vlažna staništa za našu budućnost“. Stanovništvo uz Lonjsko polje svjesni su važnosti ovog područja i tako su stvorili mogućnosti za novi razvoj i osigurali budućnost.“, zaključila je Marijana Jurić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stanovnici sela uz rub Lonjskog polja svojim su aktivnostima i sudjelovanjem u kreiranju programa omogućili razvoj turizma i pratećih djelatnosti. Rezultat te suradnje je i gradnja dva službena ulaza u Park prirode u Repušnici i Osekovu.

Lokalnom stanovništvu zahvalili su i čestitali na Budućnosti na rubu močvare Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Anita Sinjeri Ibrišević, zamjenica žuapna, Josip Mišković, gradonačelnik Popovače i Goran Gugić, ravnatelj Javne ustanove Park Prirode Lonjsko polje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U središnjem programu manifestacije tradicijsko i kulturno naslijeđe u svom su programu predstavili KUD Kratečko, domaći KUD Moslavčanka iz Donje Gračenice te Ankica Kenfelja, pučka pjesnikinja.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.