Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Fašničke krafne

O čemu razmišljati i pisati u fašničko vrijeme nego o krafnama. U svakom kraju Lijepe naše ove se fine prženice od dizanog tijesta drugačije zovu. Negdje su krafne, negdje krofne, negdje pokladnice, no kako god se zvale jedno im je zajedničko – nezaobilazne su  u fašničke dane, a kad onako fino zamirišu u kuću se odmah uvuče neki dobar osjećaj i veselje.

 

Za ispeći dobre krafne bitno je nekoliko stvari:

  1. Treba postići dobar omjer suhe i tekuće tvari (tijesto će se ljepše dići ako je malo mekše),
  2. Ako je u tijestu više šećera, tada će trebati i više kvasca ili će tijestu trebati duže vrijeme da se digne,
  3. Jaja se u tijesto dodaju zbog lijepe boje ali i zbog elastičnosti tijesta. Dodaje se tako nekoliko cijelih jaja i još dodatno nekoliko žumanjaka jer bjelanjak i žumanjak imaju različita svojstva unutar prženog dizanog tijesta: žumanjak olakšava homogenizaciju sastojaka i daje izrazito žuto tijesto, dok bjelanjak čini tijesto žilavijim i čvršćim.
  4. Ulje za prženje ne smije biti niti prevruće niti premlačno: od prevruće gkrafne će brzo potamniti, a iznutra će ostati polusirove i ‘teške’, a od premalo ugrijanog ulja krafne će upiti previše ulja u sebe. Temperatura bi trebala biti između 180 i 190ºC. I još nešto, ulja treba biti dovoljno kako bi krafne plivale u njemu ne dotičući dno. Također ih treba peći malo po malo (4-5 odjednom najviše) kako se od prevelike količine tijesta ulje ne bi naglo ohladilo.

 

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 kockice svježeg kvasca
  • 4 dl mlijeka
  • 3 jaja + 3 žumanjka
  • 13 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 dl ulja
  • 2 žlice ruma ili konjaka
  • ribana korica polovice limuna
  • žličica soli

 

Priprema:

  1. Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.
  2. U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksati smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prestresti na radnu površinu i dobro ga izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).
  3. Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm  pa čašom ili modlicom rezati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom počivaju još 20tak minuta.
  4. Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrniti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture.
  5. Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.

Dobar tek!

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.