Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Izaslanstvo LAG-a “Alpokalja ferto to” iz Mađarske u posjetu LAG-u Moslavina

Članovi mađarskog izaslanstva govorili su o svojim iskustvima te su istaknuli kako LEADER program nudi brojne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, gospodarstva, unapređenje kvalitete života u selima.

Članovi mađarskog izaslanstva govorili su o svojim iskustvima te su istaknuli kako LEADER program nudi brojne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, gospodarstva, unapređenje kvalitete života u selima.

U posjetu LAG-u Moslavina boravi izaslanstvo LAG-a „Alpokalja ferto to“ iz Mađarske s kojim je uspostavljena partnerska suradnja u provedbi projekta „Prava kopča – A Valodi Kapocs“. Tim projektom se pokušava stvoriti živa veza između regionalnih Hrvata i Hrvata u Domovini u cilju očuvanja jezika, kulture i tradicije.

Pozdravljajući goste iz Mađarske predsjednik LAG-a Moslavine, gradonačelnik Kutine Andrija Rudić zahvalio je na suradnji i spremnosti da svoje iskustvo i znanje u radu LAG-a i korištenja EU fondova prenesu i članovima LAG-a Moslavina. „Područje našeg LAG-a većinom je ruralno područje koje želimo razviti kroz LEADER program i zato zajednički pripremamo projekte kako bismo unaprijedili to ruralno područje. LAG Moslavina na svom je početku i pravi učinke LAG-a očekujemo u bliskoj budućnosti.“, rekao je predsjednik LAG-a Moslavina.

andrija

LAG-ove će imati puno veću ulogu u bliskoj budućnosti u projektima koji su važni za mikro centrirane projekte, koji su za svaku malu sredinu koja ima svoju potrebu. Najvažnije da učimo iz naše međunarodne suradnje s LAG-ovima iz Mađarske, Poljske, Slovenije. Njihovo iskustvo će nam puno pomoći da ne napravimo greške koje su oni možda radili u svom početku.

Članovi mađarskog izaslanstva govorili su o svojim iskustvima te su istaknuli kako LEADER program nudi brojne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, gospodarstva, unapređenje kvalitete života u selima. LEADER program nudi i mogućnosti unapređenja položaja nacionalnih manjina. Na području mađarskog LAG-a žive Hrvati, Nijemci i Mađari. Projektima koji su financirani kroz LEADER program napravljeni su pomaci u unapređenju kulturnog i nacionalnog identiteta.

Franjo Grubić, načelnik sela Koljnof u kojem žive Hrvati istaknuo je kako je selo kroz LAG uređeno, obnovljena je škola, sportska dvorana, infrastruktura. Načelnik Koljnofa

posebno je istaknuo projekt važan za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Koljnofu.

Sad radimo etno-memorijalni centar. U tom će se centru pokazati povijest Hrvata, kako smo doselili u Mađarsku, kako živimo, ne samo u Koljnofu, nego samo u cijelom Gradišću, našoj regiji.

 

„Prava kopča – a valodi kapocs“ projekt je mađarskog LAG-a kojim žele povezati Hrvate u Domovini i iseljeništvu. Ponekad se izvana bolje vidi, pa nam se čini da Hrvati u Hrvatskoj nisu svijesni svih vrijednosti svoje kulture, povijesti, tradicije i jezike. Razmjenom korz kovaj projekt želimo to unaprijediti. Posjet i obilazak LAG-a Moslavina prilika je za upoznavanje kulture, prirode, tradcije i baštine.

Načelnik Koljnofa Franjo Grubić zbog toga je posebno zaovoljan što je uspostavljena suradnja LAG-a Moslavina i LAG-„Alpokalja ferto to“.

Moramo se širiti, što nas više ima u LAG-u i što se bolje poznamo to je bolje, jer imamo više ideja. Ideje se razmjenjuju i unapređuju. Mi smo u LAG-u 10 godina, a vi ste stek stupili. Moramo vam prenijeti naše znanje kako napredovati u LAG-u i moramo vam pomoći. Suradnja je važna.)

 

Gosti iz Mađarske zaključili su kako su i oni uspjeli puno naučiti za vrijeme boravka u Moslavini i u razgovorima s članovima LAG-a. Neke nove ideje primjenit će i u svom radu.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.