Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Kulmerova “Sirena u Veneciji”vraćena petrinjskoj Galeriji”Krste Hegedušića”

Slika Ferdinanda Kulmera „Sirena u Veneciji“, akril dimenzija 65×95 cm iz 1981. godine u utorak, 17. veljače 2015. godine i službeno je vraćena petrinjskoj Galeriji „Krste Hegedušića“ iz čijeg je fundusa otuđena u vrijeme Domovinskog rata.

Zaslužan za to je Martin Henc, vlasnik Galerije „Mona Lisa“ u Zagrebu koji je na sliku slučajno naišao i kupio je na sajmu na zagrebačkom „Britancu“.Provjeravajući na internetu, otkrio je da je slika vlasništvo petrinjske Galerije „Krste Hegedušića“, nakon čega je, kako je sam rekao   – odlučio učiniti jedino što je smatrao ispravnim – vratiti sliku njezinu vlasniku.

„Naravno, nema nikakvog smisla s tom slikom nešto dalje raditi, osim vratiti je tamo gdje pripada.To je nešto što bi svatko trebao napraviti“, rekao je Henc.

Kulmerovu sliku pronašao  je na sajmu na Britanskom trgu u Zagrebu kamo odlazi svake nedjelje u potrazi za umjetninama.Problem je, kaže, što na takvim sajmovima ne znaš od koga kupuješ sliku.Tako nije uspio doznati ni što se sa slikom događalo svih ovih godina, gdje se i kod koga nalazila i kako je na sajam na Britancu dospjela.Da je ukradena, doznao je tek kasnije, nakon što je za nju dao oko tisuću eura. Petrinjskoj Galeriji vratio ju je bez naknade.

Martin Henc Kulmerovu je sliku, neoštećenu i u dobrom stanju, predao petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću koji je naglasio kako je ovom gestom Henc učinio dobro djelo.

„Postoje dobri ljudi koji su nam sliku vratili i možemo samo reći jedno veliko hvala. Ova galerija pokazuje da ima svoju bogatu zbirku koja vrijedi jako puno, međutim ono što je nestalo, svakoj galeriji nedostaje i to je uvijek dio jedne poruke kako i na koji način sačuvati ono što smo, na kraju krajeva, dobili u nasljeđe. To su ogromne vrijednosti, a još je veća vrijednost kada čovjek koji se bavi trgovinom slika, dobije informaciju da to ipak ne pripada njemu i javi se Hrvatskom domu i svima nama. Pokazao je da ovaj grad zaslužuje imati sliku, no prije svega, dokazao je da je humanist”, rekao je petrinjski gradonačelnik.

Mirica Zukanović, ravnateljica POU Hrvatski dom Petrinja u čijem sklopu djeluje Galerija, Hencu je uručila i posebnu zahvalnicu za njegovu gestu.

Posebno uzbuđen zbog povratka Kulmerova djela bio je voditelj Galerije, Zvonimir Martinović.Tim više, kaže, što je Ferdinad Kulmer na Likovnoj akademiji u Zagrebu bio jedan od prvih članova majstorske radionice Krste Hegedušića čije ime ova galerija nosi.

Kulmerova slika nije jedina umjetnina koja je iz ovog prostora bila otuđena tijekom Domovinskog rata.Martinović je podsjetio da je Galeriji, kad se otvarala 1987. godine donirano sto umjetničkih djela, od toga dvanaest radova Krste Hegedušića.Ostalo su bila djela članova njegove majstorske radionice, među kojima i Ferdinanda Kulmera.Tijekom Domovinskog rata otuđeno je 58 djela.Od 42 djela koja su nakon oslobođenja Petrinje zatečena u galeriji, 12 radova je bilo dosta oštećeno.Uz pomoć Ministarstva kulture djela su restaurirana na Likovnoj akademiji u Zagrebu.Fundus Galerije obogaćen je ponovno kada je 1996. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić organizirao donatorsku izložbu zagrebačkih umjetnika u Mimari pri čemu je prikupljeno 36 novih radova za petrinjsku galeriju.Fundus se tijekom godina, priča dalje Martinović, proširivao i organiziranjem izložbi.Svaki umjetnik koji je izlagao, Galeriji je poklonio barem jedan svoj rad. Danas u svom fundusu, u šest zbirki, Galerija „Krste Hegedušića“ posjeduje ukupno 414 radova.

Osim što joj je vraćeno vrijedno umjetničko djelo, za Galeriju „Krste Hegedušića“ današnji je dan bio dobar iz još jednog razloga.Naime, Galerija je danas ponovno otvorila svoja vrata nakon višemjesečne sanacije.

Tijekom lanjskih poplava koje su u više navrata pogodile Petrinju, stradao je i podrumski prostor galerije.Zahvaljujući brzoj intervenciji gradonačelnika Dumbovića i Ministarstva kulture koje je osiguralo 130 tisuća kuna, prostor je uspješno saniran. Zidovi su premazani posebnom smjesom protiv vlage i ponovno oličeni.U dijelu podruma postavljene su gipsane ploče kako bi se povećao izložbeni prostor,sanirane su i elektro instalacije, a nabavljen je i novi isušivač vlage.Nabavljene su i nove izložbene vitrine dok je na ulazu u galeriju izgrađena rampa za lakši pristup invalidima.Sanacija je završena u mjesec i pol dana, a radove su izvodili uglavnom domaći obrtnici iz Petrinje i Siska, izvijestio je voditelj Galerije, Zvonimir Martinović koji je još jednom zahvalio Ministarstvu kulture, petrinjskom gradonačelniku, izvođačima radova i svima koji su pomogli da galerijski prostor ponovno bude u funkciji .

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.