Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Loša godina za pčelare

Uruga pčelara Metvica Kutina okuplja 85 članova sa 5.272 pčelinje zajednice.

Uruga pčelara Metvica Kutina okuplja 85 članova sa 5.272 pčelinje zajednice.
  1. 2014. godina bila je izuzetno loša medna godina. Zbog stalnih kiša izostale su pčelinje paše pa su pčelari cijele godine prihranjivali pčele. Ali, pčele se vole i pčelarstvo se živi pa ni jedan pčelar nije odustao od pčelinjaka. Istaknuto je to na skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina.

Stanje u pčelarstvu prošle godine stanje je elementarne nepogode, iako službeno nije bilo proglašeno. Udruga je svojim aktivnostima nastojala osigurati potpore za pčelare pa su tako osigurani besplatni lijekovi za pčele. Grad Kutina pomogao je pčelarima u nabavi stroja za izradu pčelinjih pogača kojeg mogu koristiti svi članovi Udruge. Darko Bohatka, predsjednik Udruge rekao je kako je „to je bilo od velike pomći pčelarima jer su veći dio godine prihranjivali pčele zbog izostanka pčelinih paša.“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uruga pčelara Metvica Kutina okuplja 85 članova sa 5.272 pčelinje zajednice. Riječ je o jednoj od najstarijih udruga na području Grada koja se ističe zajedništvom i zapaženim rezultatima u radu. Za članove udruge redovito su organizirana predavanja, edukacije, odlasci na izložbe i sajmove meda. Uz med visoke kakvoće unaprijeđen je i rad Udruge koja prai i prilagođava se novim zakonskim propisima. Tako je i na ovogodišnjoj Skupštini usvojen novi Statu udruge koji je prilagođen novim zakonskim odredbama.

Udruga pčelara Metvica uskoro će izdati i monografiju Udruge o čemu je izvijestio Smeon Nikić, predsjednik Povjerenstva za izdavanje monografije. Dragutin Pasarić, urednik i izdavač monografije podsjetio je na dugu tradiciju pčelarstva u Kutini i okolici. 1721. Godine kad je Kutina imala 552 stanovnika nije bilo domaćinstva koje nije imalo bar jednu košnicu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drago Kocet predstavnik SMŽ u Hrvatskom pčelarskom savezu pohvalio je rad Kutinske udruge pčelara te se složio s primjedbama i sugestijama koje su iznijeli pčelari na zakonske odredbe i pravilnike.

Josip Marić, zamjenik gradonačelnika Kutine čestitao je pčelarima na uspješnom radu te je istaknuo važnost pčela i rada s pčelama za prirodu. Zato je pozvao pčelare da i dalje surađuju s gradom Kutinu i preporučio im da za svoje dobre projekte pronađu načine financiranja iz nacionalnih i europskih fondova, jer su neke zadruge tako uspjele unaprijediti pčelarstvo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na kraju skupštine Udruge pčelara Metvica Kutina usvojen je plan i program rada za ovu godinu u kojoj će prvi put biti organizirana Pčelarska škola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.