Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Marijana Petir: Agresor ne može suditi našim građanima

„Potpuno je neprihvatljivo da zemlja koja je bila agresor u Hrvatskoj što je potvrđeno zadnjom presudom, danas sudi našim građanima za navodne zločine počinjene u našoj državi.

„Potpuno je neprihvatljivo da zemlja koja je bila agresor u Hrvatskoj što je potvrđeno zadnjom presudom, danas sudi našim građanima za navodne zločine počinjene u našoj državi.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir kasno je  u srijedu, 25. veljače 2015. na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu zatražila od Europske komisije da nastavi štititi princip vladavine prava u svim zemljama članicama EU kao i onima koje to žele postati.

„Očekujem da Europska komisija zatraži od Srbije stavljanje van snage članaka 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim Srbija zloupotrebljava načelo univerzalne jurisdikcije“, rekla je Petir.

Petir je dodala da si je Srbija  dodijelila ulogu „malog Haaga“ i narušila suverenitet Republike Hrvatske i hrvatskih građana, posebice hrvatskog branitelja Veljka Marića. Srbija na osnovu tog pravnog hibrida može suditi građanima i 17 članica EU koji su se borili kako branitelji u obrani Republike Hrvatske.

Uz presude koje već postoje, ovog je mjeseca Međunarodni sud pravde u Haagu donio presudu o tužbi protiv Srbije za genocid kojom je utvrdio odgovornost Srbije za zločinačku politiku i rat na prostoru Hrvatske od 1991.do 1995.godine.

epp

„Potpuno je neprihvatljivo da zemlja koja je bila agresor u Hrvatskoj što je potvrđeno zadnjom presudom, danas sudi našim građanima za navodne zločine počinjene u našoj  državi. Srbiji treba pomoći da provede reforme kako bi nastavila svoj europski put, a tu je ključna uloga Europske komisije koja ima dužnost zaštiti vladavinu prava, što do sada, kada je riječ o navedenom Zakonu nije učinila“, rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.