Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Na današnji dan rođen Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison je zasigurno jedan od najpopularnijih američkih izumitelja i znanstvenika. Rodio se  11. veljače 1847. godine u malenom gradiću Milanu, u sjevernom dijelu savezne američke države Ohio.

Djetinjstvo Thomasa Edisona bilo je zanimljivo iz razloga što njegov genijalan um nisu prepoznali u
njegovoj školi. Naime, Tom (kako mu je bio nadimak) je bio vrlo nemirno dijete, koje je postavljalo puno pitanja i često ometalo nastavu svojim sanjarenjem. Neki nastavnici toliko su daleko otišli da su ga zbog njegovog ponašanje nazivali zaostalim. Stoga je njegova majka odlučila preuzeti stvar u svoje ruke, i talent svoga djeteta razvijati kod kuće.

Zanimljivo je spomenuti kako je njegova velika telegrafska karijera započela kada je spasio sina poslovođe od naleta teretnog vagona. Iz zahvalnosti što mu je spasio sina, poslovođa ga je podučio novoj telegrafskoj znanosti.

 

6344871319_605fe64b4e

 

U svojoj 21. godini, otišao je u New York gotovo bez ičega. Zarađivao je 300 dolara mjesečno kao nadzornik u jednom telegrafskom poduzeću,. Paraleleno sa svojim poslom radio je na svojim izumima među kojima je i telegrafski aparat na kojim je zaradio 40000 dolara i pomoću tog novca otvorio radionicu telegrafskih aparata u Newarku.

Prvi kemijski laboratorij postavio je u podrumu svoje kuće da bi 1876. godine osnovao Menlo Park, poznati laboratorij u kojem je izumio svoj vjerojatno najveći izum – električnu žarulju.
Između 1876. i 1886. godine iz Edisonovog laboratorija proizašli su karbonski telegrafski odašiljač, gramofon, Edisonov dinamo i Edisonova žarulja, koju je patentirao čim su električni sistemi zahtijevali neki način osvjetljavanja cijelih gradova.

 

thomas-alva-edison (1)

 

Umro je s navršene 84 godine, 18. listopada 1931. u Llewellyn Parku u New Jerseyu.

Koliko je značio svojim izumima demonstrirala je cijela Amerika tako da je 21. listopada 1931. godine u čast njemu kao čovjeku i onome što je pokazao za života, prigušila svjetla, pa čak i ona na Kipu slobode.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.