Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Odrastanje i osamostaljivanje

Pridružite se i vi našoj zagovaračkoj mreži Care-a-net i podržite mlade iz alternativne skrbi.

Pridružite se i vi našoj zagovaračkoj mreži Care-a-net i podržite mlade iz alternativne skrbi.

 

Odrastanje i osamostaljivanje je složen i težak proces za većinu mladih u Hrvatskoj posebno u razdoblju ekonomske krize. Često se ne snalaze čak i oni koji imaju svesrdnu pomoć svojih obitelji.  A, koliko bolan i mučan može biti proces osamostaljenja mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi tj. onih koji s navršenih 18 godina napuštaju domove ili udomiteljske obitelji  –  govori činjenica da je ova skupina mladih u posebno velikom riziku od socijalne isključenosti, nemogućnosti zapošljavanja i života u siromaštvu.

Rehabilitacijski centar za stres i traumu niz godina pruža podršku mladima bez roditeljske skrbi u traženju posla i procesu započinjanja samostalnog života. Tijekom godina rada suočili smo se s brojnim institucionalnim preprekama i nedostatkom sustavne podrške koju bi institucije i društvo u cjelini  trebali osigurati ovoj ranjivoj skupini mladih ljudi.

Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCT), u suradnji sa svojim partnerima – udrugom Igra i udrugom CINAZ, pokrenuo je zato akciju zagovaranja za unapređenje politika koje se tiču mladih iz alternativne skrbi. Alternativna skrb je skrb izvan vlastite, primarne obitelji – dom za djecu, odgojni dom  ili udomiteljska obitelj.

Projekt Care-a-net je zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi pokrenut kako bi pridonio promicanju zapošljavanja, socijalne uključenosti i poboljšanju kvalitete života mladih koji izlaze iz alternativne skrbi, kao posebno ranjive i ugrožene skupine u velikom riziku od marginalizacije i nezaposlenosti.

988936_792233687538138_935802176852395680_n

Care-a-net zagovaračku mrežu čini 10 udruga koje rade s mladima i za mlade, šest domova za djecu i pet mladih koji su izašli iz alternativne skrbi, odnosno iz  doma za djecu, odgojnoga doma  ili udomiteljske obitelji. Članovi naše zagovaračke mreže su i Agencija lokalne demokracije Sisak i Dom za djecu Vrbina Sisak.

Care-a-net zagovaračka mreža za mlade iz alternativne skrbi zalaže se za donošenje i unapređenje provedbe politika za mlade koje će olakšati njihovo zapošljavanje kada izađu iz doma ili udomiteljske obitelji jer se samo tako može spriječiti njihova marginalizacija i život na rubu ili ispod ruba siromaštva.

Poticajne mjere za zapošljavanje mladih iz alternativne skrbi treba učiniti atraktivnijima u smislu poticanja poslodavaca da ovoj skupini mladih ponude dugoročnije i stabilnije poslove. Mjere aktivne politike zapošljavanja za mlade koje se trenutno provode uglavnom ne doprinose održivom zapošljavanju mladih. I dok za mlade koji u svojim dvadesetim pa i tridesetim godinama i dalje imaju financijsku i emocionalnu podršku svojih obitelji one mogu biti korisne jer doprinose stjecanju radnog iskustva, mladima koji izlaze iz alternativne skrbi i koji se u istim godinama moraju potpuno sami uzdržavati donose daljnju neizvjesnost. Financijska i emocionalna stabilnost ključna je za ove mlade ljude čiji je život od najranije dobi bio obilježen nestabilnošću.

U Care-a-net zagovaračkoj mreži smatramo da svaka mlada osoba nakon izlaska iz doma ili udomiteljske obitelji treba imati mogućnost dostojanstvenog stanovanja i da im treba omogućiti korištenje socijalnih stanova. Mladi koji nemaju podršku obitelji ili nemaju obitelj, kada su bez posla mogu postati beskućnici. Potrebno je omogućiti krizni smještaj za takve situacije kako bi se spriječilo njihovo beskućništvo.

Mladi u Hrvatskoj u prosjeku odlaze iz roditeljskog doma i osamostaljuju se s više od 32 godine starosti. Imamo li pravo očekivati i uvjetovati da mladi koji odrastaju u domovima i udomiteljskim obiteljima to uspješno naprave sa 18 ili 21?

Care-a-net, zagovaračka mreža za mlade iz alternativne skrbi je dobila podršku našeg tenisača Borne Ćorića. Borna kao uspješna mlada osoba podržava nastojanja da njegovi vršnjaci koji su odrastali u domovima i udomiteljskim obiteljima dobiju podršku kojom će bar približno izjednačiti svoje mogućnosti s ostalima.

Pridružite se i vi našoj zagovaračkoj mreži Care-a-net i podržite mlade iz alternativne skrbi.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.