Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Posveta župne crkve bl. A.Stepinca

Biskup Košić u svečanom je obredu posvetio crkvu te je u oltar ugradio moći bl. Alojzija Stepinca.

Biskup Košić u svečanom je obredu posvetio crkvu te je u oltar ugradio moći bl. Alojzija Stepinca.

Uoči Stepinčeva i uz petnaestu obljetnicu župe u Kutinskoj je Slatini sisački biskup posvetio župnu crkvu bl. Alojzija Stepinca i položio moći blaženog kardinala Stepinca u oltar. Svečanom misnom slavlju prisustvovalo je mnoštvo vjernika te ugledni gosti iz društvenog i političkog života.

Župnik Dragutin Papić zahvalio je biskupu na daru blagoslova i vjernicima, donatorima, te Gradu Kutini koji su svojom pomoći omogućili izgradnju crkve. Gradnja crkve u Kutinskoj slatini započela je prije 15 godina, a dovršena je 2003. godine. To je zapisano u povelji koju je potpisao biskup i koja je također trajno postavljena u crkvi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskup se u svojoj propovijedio osvrnuo na zaštitnika ove crkve bl. Alojzija Stepinca. „Kao svetac Božji, nadbiskup zagrebački i kardinal Svete Crkve Alojzije Stepinac bio je i ostao svjetlo koji svijetli i privlači, svjetionik i ‘kompas’ – kako ga je prigodom beatifikacije nazvao sveti Papa Ivan Pavao II. – za naš hrvatski narod.“, istaknuo je biskup Košić.

U nastavku biskup je progovorio o tome kako je Stepinac bio „čovjek za druge“. „Blaženi Alojzije nije mislio na sebe kada je bilo najteže i najsurovije vrijeme Drugog svjetskog rata. On nikada nije mislio na sebe, uvijek na druge, uvijek se zalagao samo za druge. Bio je svima sve, u ratu su ga htjeli ubiti nacisti, a poslije rata su mu o glavi radili i zatvorili ga komunisti. Bio je jednostavno smetnja svakom totalitarizmu jer za njega nitko nije predstavljao svetinju, doli Boga jedinoga! Nije se htio pokloniti ni jednom ni drugom vođi, koji su u ime svojih ideologija ubijali ljude, uništavali i svoj i druge narode, nikada!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Mogli bismo nabrajati bezbrojne primjere u kojima je naš zaštitnik pokazao svoje kršćansko bratoljublje i nesebično zauzimanje za one koji su bili progonjeni ili u potrebi i on im je priskočio u pomoć. Upravo je to ono što najviše pokazuje da je bio čovjek Božji, jer je bio čovjek za druge“, istaknuo je biskup Košić i dodao…

Biskup Vlado košić Vlado Košić izrazio je radost što sudjeluje u posveti crkve i čestitao svima koji su zaslužni za njezinu gradnju, ističući kako se ovim svetim činom stavlja pečat na gradnju i opremanje crkve koja je u ovoj mladoj župi znak vjere, jedinstva, te poziv na duhovnost i zajedništvo. Biskup Košić izrazio je svoju nadu da neće proći ni godina dana pa će njega Crkva proglasiti i svetim te je pozvao vjernike da se mole kako bi se to uistinu i dogodilo.

Biskup Košić u svečanom je obredu posvetio crkvu te je u oltar ugradio moći bl. Alojzija Stepinca.

Župa Kutinska Slatina osnovana je jubilarne 2000. godine. Kamen temeljac za crkvu postavljen je na Stepinčevo 2001. godine, a blagoslovio ga je mons. Vladimir Stanković. Prva faza gradnje završena je 2003. godine kada je crkvu i blagoslovio biskup Košić.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.