Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Program energetske obnove predstavljen i u Kutini

Građanima dajemo poticaje između 40% i 80% za takve investicije; zamjena stolarije, fasade, izolacija krovišta, obnovljivi izvori energije, solariji, dizalice topline itd.

Građanima dajemo poticaje između 40% i 80% za takve investicije; zamjena stolarije, fasade, izolacija krovišta, obnovljivi izvori energije, solariji, dizalice topline itd.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller u Kutini su na javnoj tribini predstavili program Vlade RH Energetske obnove u kojem građani, obrtnici i poduzetnici mogu koristiti raznovrsne poticaje.

Pozdravljajući goste i građane koji su se u velikom broju došli na tribinu gradonačelnik Kutine Andrija Rudić istaknuo je kako je prošle godine Grad Kutina sudjelovao u sličnom programu obnove fasada, zamjene stolarije i ugradnje alternativnih načina grijana. „Rezultati su jako dobri i ohrabruje nas ovakav interes i spremnost Vlade RH da predstavi i u izravnom susretu s građanima još pojednostavni proceduru. Uz doprinos zaštiti okoliša i kvaliteti života građana ovaj je program i poticaj razvoju gospodarstva.“, zaključio je gradonačelnik Kutine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović rekao je kako je Vlada RH za sufinaciranje projekata energetske učinkovitosti osigurala 600 mil. kn. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pripremio je 36 javnih poziva i natječaja u 2015. godini. Na javnim tribinama te programe u hrvatskim gradovima, pa i u Kutini predstavio je osobno ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Želimo omogućiti svima da iskoriste tu pogodnost, da iskoriste poticaje i učine ugodnije stanovanje u obiteljskim kućama i stambenim zgradama. Ne manje važan efekt je da utječemo na gospodarstvo, očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta. Svaki taj pojedinačni projekt smanjit će i pritisak na okoliš. Dakle, cilj nam je smanjivati pritisak na okoliš s jedne strane, a s druge strane poticati tzv. radna mjesta, sva ona radna mjesta koja su u funkciji tog održivog, zelenog razvoja.

 

Ove godine nastavlja se provedba programa energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća. Ove godine Vlada RH osigurala je sredstva za sufinanciranje i do 10 tisuća projekata energetske obnove obiteljskih kuća. Novost je što će ove godine poticajna sredstva za obnovu fasada, stolarije i alternativnih načina grijanja moći koristiti i komercijalne stambene zgrade. Građani, vlasnici obiteljskih kuća i upravitelji zgrada svoje će projekte ove godine izravno prijavljivati Fondu za zaštitu okoliša, a procedure je maksimalno pojednostavljena, najavio je ministar zaštite okoliša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Cilj je postupno obnoviti zgrade i obiteljske kuće u Hrvatskoj. Građanima dajemo poticaje između 40% i 80% za takve investicije; zamjena stolarije, fasade, izolacija krovišta, obnovljivi izvori energije, solariji, dizalice topline itd. Za svaku takvu investiciju osigurava se poticaj. On ovisi o tome gdje se obiteljska kuća nalazi, na kojem području, o indeksu razvijenosti. Slabije razvijeni krajevi dobit će veći iznos poticaja.

 

Uz programe za sufinaciranje projekata energetske obnove građana na javne pozive i natječaje Fonda mogu se prijaviti i obrtnici, vlasnici OPG-a i poduzetnici iz turističkog i poslovnog sektora.

Fond za zaštitu okoliša prošle je godine ostvario zapažen rezultat u sufinanciranju nabave električnih vozila za građane. Taj se program nastavlja i ove godine, a velika je novost što će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine građanima sufinancirati i nabavu električnih aparata za kućanstvo, a Javni poziv za taj program bit će objavljen u svibnju –  najavio je direktor Fonda Sven Muller.

  • Ne radi se o zamjeni kućanskih uređaja. Nitko neće morati donijeti svoj stari kućanski uređaj. Nego, kada netko kupuje novi uređaj: perilicu, frižider ili nešto drugo onda ćemo građanima poticati tako da će dobiti bespovratnih 800 kn poticaja u jednostavnoj proceduri da se ljudi osvijeste i kupe uređaj koji će nam godinama donesti uštede. Također uz poticaj građanima će se omogućiti da lakše premoste početnu razliku u cijeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na javnoj tribini u Kutini na kojoj su predstavljeni programi iz energetske obnove za korištenje bespovratnih poticajnih sredstava građani su imali niz pitanja, prijedloga i primjedbi kako da program bude još bolji i pravedniji. Građani su pohvalili poticajne mjere kojima građani izravno ostvaruju uštede.

Ministar zaštite okoliša i direktor Fonda dali su opširne odgovore i sve informacije te su pozvali građane, uppavitelje zgrada, obrtnike i poduzetnike da na internetskim stranicama

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.