Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sporazumi o suradnji između Petrinje i Hrvatske Kostajnice

Gradonačelnici Petrinje i Hrvatske Kostajnice – Darinko Dumbović i Tomislav Paunović potpisali su u srijedu, 25.veljače 2015. u Petrinji dva sporazuma o suradnji: Sporazum o suradnji u provođenju projekta pružanja psihosocijalne potpore hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima Domovinskog rata te Sporazum o poslovnoj suradnji između Grada Hrvatske Kostajnice, Grada Petrinje i petrinjske Razvojne agencije „Petra“.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović podsjetio  je kako je potpisivanje dvaju sporazuma, zapravo nastavak već ranije započete, dobre suradnje.

„Mogu reći da naša suradnja nije od danas. Za nas u Petrinji, ta je suradnja prirodna.Prije otprilike godinu dana povezali smo se i na pitanjima komunalne infrastrukture, potpisavši sporazum vezan uz vodoopskrbu.Zajednički nastupamo prema resornim ministarstvima i kada je u pitanju cestovna infrastruktura kako bismo poboljšali komunikaciju na području cijele Banovine. Ovi sporazumi su jedan novi trenutak u toj komunikaciji, svojevrsna nadgradnja suradnje koja se odnosi na ciljane skupine“, rekao je Dumbović.

„Ovdje pričamo i o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a radi se  o našoj Ambulanti za psihotraumu koja bi trebala biti na dispoziciji ne samo Hrvatskoj Kostajnici, nego i drugim gradovima i općinama na ovom području“, rekao je petrinjski gradonačelnik .

“Ništa manje važan“, kaže on „ je i drugi sporazum koji se odnosi na gospodarsko povezivanje dvaju gradova suradnjom kroz petrinjsku Razvojnu agenciju Petra.Kako bi pomogli malim i srednjim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u ovoj eri velikih investicija i fondova koji su otvoreni, a cilj je na kraju doći do četiri milijarde kuna koje Ministarstvo poduzetništva i obrta kandidira prema upravo najsamostalnijem sloju društva, odlučili smo potpisati ovaj sporazum koji je naš zajednički interes.“

Potpisivanju sporazuma, nazočio je i Darko Dumbović, predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, jedan od inicijatora Sporazuma o suradnji u provođenju projekta pružanja psihosocijalne potpore hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima Domovinskog rata.

Zahvalio je obojici gradonačelnika na prihvaćanju inicijative te najavio kako će slični sporazumi uskoro biti potpisani i s predstavnicima Grada Gline te općina Sunja, Majur, Kukuruzari, Dvor i Gvozd.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović, obojici Dumbovića – i Darinku i Darku – zahvalio je na inicijativi koja se odnosi na skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji, napomenuvši kako nijednog trenutka nije dvojio treba li tu inicijativu prihvatiti ili ne.Mogućnost suradnje vidi i na drugim projektima.

„Mi u Hrvatskoj Kostajnici Petrinju prepoznajemo kao središnje mjesto Banovine i prepoznali smo određene zajedničke razvojne programe i projekte koje možemo raditi, znači od granice s Bosnom i Hercegovinom, preko Petrinje u pravcu Zagreba. Hrvatska Kostajnica obiluje izvorištima vode i mislim da možemo aktivirati više od sto litara u sekundi i to je ideja za razvoj u budućnosti, odnosno spajanje s Petrinjom na području Jabukovca i dalje.Hrvatsku Kostajnicu i Petrinju povezuje i povijesna i kulturna suradnja, pa ima još prostora za povezivanje i na mnogim drugim projektima“, rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović.

Ostvarenu suradnju između gradova Petrinje i Hrvatske Kostajnice pozdravila je i direktorica petrinjske Razvojne agencije „Petra“ Lana Modrovčić Ljubojević.Smatra da će ova suradnja doprinijeti lakšem apliciranju za sredstva EU fondova te boljem motiviranju poduzetnika da se što više uključuju u natječaje i edukacije.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.