Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Petrinji održana akcija “Živimo zdravo-pobijedimo rak”

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, u Petrinji je u srijedu, 4.veljače 2015. održana javnozdravstvena preventivna akcija “Živimo zdravo – pobijedimo rak”.

Akciju koja je održana u prostorijama nedavno otvorene Ambulante za psihotraumu organizirali su Grad Petrinja, petrinjska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Tim za prevenciju Neuropsihijatrijske bolnice ” Dr. Ivan Barbot” Popovača.

U sklopu akcije, prim.Marina Kovač, dr.med. održala je predavanje na temu „Utjecaj stresa na obolijevanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata, s posebnim naglaskom na pojavu zloćudnih bolesti“ .

„Rak je jedna od učestalih bolesti u populaciji hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.Zato smo Svjetski dan borbe protiv raka odlučili obilježiti upravo na ovom mjestu, u Ambulanti za psihotraumu, kako bi naznačili poveznicu između traume, odnosno stresa i pojave zloćudnih bolesti u populaciji koja je takvu traumu proživjela“, rekla je dr. Kovač.

Podsjetila je kako u Hrvatskoj svaki četvrti stanovnik umire od zloćudnih bolesti i one su drugi najznačajniji uzrok smrti u populaciji.Godišnje se registrira 20 tisuća novooboljelih,a 13 tisuća oboljelih od raka svake godine u Hrvatskoj umire.Te su brojke u braniteljskoj populaciji još ozbiljnije, upozorava doktorica Kovač.

„Podaci jednog istraživanja Ministarstva zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva hrvatskih branitelja pokazuju da je od 1998.godine do danas umrlo više od 28 tisuća hrvatskih branitelja.U tom broju najviše je umrlih upravo od zloćudnih bolesti.To su alarmantni podaci nad kojima se trebamo zamisliti i svi u tom smislu preventivno djelovati“, kaže dr.Kovač.

Cilj akcije održane u Petrinji bilo je stoga podizanje svijesti kod hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i drugih stradalnika Domovinskog rata o zloćudnim bolestima, mogućnostima za njihovu prevenciju,o ranom otkrivanju bolesti i liječenju  te utjecaju stresa i psihotraume na pojavu raka.

Akciju je podržao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je poručio da usprkos skromnim financijskim mogućnostima, podizanjem zdravstvenog standarda Grad želi brinuti o svim skupinama društva.

Gradonačelnik je najavio da će se aktivnosti u Ambulanti za psihotraumu nastojati proširiti  i na više od nekoliko dana u mjesecu.

Javnozdravstvena preventivna akcija u Petrinji je nakon predavanja dr. Kovač nastavljena mjerenjem indexa tjelesne mase, krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi te spirometrijom,uz konzultacije s liječnikom-internistom.

Sudionici akcije imali su priliku čuti i da se pedeset posto karcinoma može spriječiti, uglavnom zdravim načinom života – izbjegavanjem pušenja, zdravom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine,umjerenošću u konzumaciji alkohola, zaštitom od infekcija povezanih s nastankom raka, umjerenošću u izlaganju sunčevim zrakama i sl.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.