Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Sisku predstavljeni projekti energetske učinkovitosti u 2015.godini

U sklopu lokalnih informativno-edukativnih radionica Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Sisku su u ponedjeljak, 2.veljače 2015. ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda Sven Müller, predstavnicima Sisačko-moslavačke i Požeško -slavonske županije te gradova i općina s područja naše županije predstavili projekte energetske učinkovitosti koji će biti sufinancirani u ovoj godini.

„Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pripremio je u 2015. godini 36 javnih  poziva i natječaja kojima će, zajedno s resornim Ministarstvom, pokrenuti projekte vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Za sufinanciranje tih projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, Fond je osigurao 600 milijuna kuna, a udio u sufinanciranju iznosit će od 40 do 80%.Javni pozivi su većinom otvoreni – 11 od 36 je već aktivno.Prvenstveno smo ih usmjerili na građane, zatim na poduzetnički sektor i naravno na lokalnu samoupravu.S aspekta energetske učinkovitosti očekujemo da će to potaknuti ogromne investicije koje ćemo usmjeriti na hrvatsku graditeljsku operativu, na naše dobavaljače i izvođače koji su lokalno vrlo aktivni“, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ,Sven Müller.

„Ove godine smo osigurali sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata kako bi svi građani koji žele, dobili mogućnost obnoviti svoje kuće tako da postanu energetski učinkovitije. Projekti energetske učinkovitosti su važni jer svaki građanin u svom domu može osjetiti direktnu korist kroz uštedu energije, što znači manje iznose režija i više novca u kućnom budžetu. Uz to, tim se projektima stvaraju preduvjeti za čuvanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih, smanjuje se potrošnja energije i čuva okoliš“, istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Dodao je kako u Ministarstvu nisu zadovoljni s prošlogodišnjom provedbom programa putem gradova i općina, jer je od 555 jedinica lokalne samouprave samo njih 180 omogućilo svojim stanovnicima da koriste poticaje za projekte energetske učinkovitosti.Zato su, kaže, odlučili predložiti da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bude taj koji će ove godine provoditi spomenute programe.

Poručio je kako će Fond omogućiti da se za bespovratna sredstva prijave svi građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske po jednakim i transparentnim kriterijima uz jednaku i transparentnu proceduru.Početak ožujka naznačio je kao termin kada će biti objavljen javni poziv Fonda za obiteljske kuće.Ostali programi vezani uz višestambene i javne zgrade već su u tijeku i oni koji imaju pravo aplicirati već se na te javne pozive mogu javiti Fondu.

P1040110

Prezentaciji u Sisku nazočili su i župan Požeško –slavonske županije Alojz Tomašević  i župan naše Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.Žinić je naglasio kako je naša Županija u prošloj godini iskoristila gotovo sve mogućnosti koje su se nudile u sklopu natječaja energetske učinkovitosti.Najavu da će sve aktivnosti oko natječaja u ovoj godini provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ne smatra „najsretnijim“ rješenjem, jer u tome vidi nepotrebnu centralizaciju.

„Trebalo bi razmisliti da se jedinicama lokalne uprave i samouprave koje imaju određene ljudske potencijale i finacijske kapacitete omogući da i na drugačiji način provedu ove mjere“, rekao je sisačko-moslavački župan.

Požeško – slavonski župan, Alojz Tomašević apelirao je pak da se smanji preveliko birokratiziranje i da se građanima pojednostavi prikupljanje potrebne dokumentacije.

Inače, na natječaje Fonda moći će se javiti građani, jedinice lokalne samouprave, a ove godine bit će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, čime će po prvi puta obuhvaćen komercijalni sektor. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke i na taj način ostvariti uštede u svom poslovanju.

Ove godine bit će objavljen i natječaj za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjen vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata. Turistički sektor može se uključiti i u programe energetske obnove i programe vezane za čistiji transport kojim može dobiti sufinanciranje za nabavu električnih i hibridnih automobila te električnih bicikala.

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nastavljaju se i projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane, najavili su u Sisku ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.