Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zastupnica Petir: BIH jednima majka drugima maćeha

„Svim srcem se zalažem za europski put Bosne i Hercegovine, a za to je nužno osigurati jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda BiH – Bošnjaka, Srba i Hrvata i smatram da to treba biti sastavni dio rezolucije“, rekla je Petir.

„Svim srcem se zalažem za europski put Bosne i Hercegovine, a za to je nužno osigurati jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda BiH - Bošnjaka, Srba i Hrvata i smatram da to treba biti sastavni dio rezolucije“, rekla je Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu u utorak, 24. veljače 2015, je na sjednici vanjskopolitičkog odbora govorila o rezoluciji o Bosni i Hercegovini pri čemu je istaknula kako smatra da je put u euroatlantske integracije izrazito važan za Bosnu i Hercegovinu jer će se reforme pozitivno odraziti i na jačanje demokratskih institucija, ali i na stvaranje pretpostavki za gospodarski razvoj.

„Svim srcem se zalažem za europski put Bosne i Hercegovine, a za to je nužno  osigurati jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda BiH – Bošnjaka, Srba i Hrvata i smatram da to treba biti sastavni dio rezolucije“, rekla je Petir. Dodala je da za građane Bosne i Hercegovine je najvažnije da imaju uređenu i funkcionalnu državu koja je njihov servis, u kojoj su jednakopravni i gdje se poštuju njihova prava što danas nije slučaj. „Čini se da je Bosna i Hercegovina jednima majka a drugima maćeha i zato posebno pozivam na osiguranje prava i punu zastupljenost hrvatskog naroda“, rekla je Petir.

„Želim Vam skrenuti pažnju na trajnu i nedopustivu diskriminaciju Hrvata – kao konstitutivnog naroda u entitetu Republike Srpske, ali i u mnogim općinama FBiH. Njihova osnovna ljudska prava se krše, među kojima je i pravo na vlastiti dom i dostojanstven život u vlastitom rodnom kraju. S područja entiteta Republike Srpske protjerano je 95% hrvatskog stanovništva koje se u najvećoj mjeri nije vratilo u svoj rodni kraj jer im za to nije osigurana pravna, materijalna pomoć, a ni fizička sigurnost što je rezultiralo doslovnim iskorjenjivanjem hrvatskog autohtonog stanovništva iz toga dijela BiH. Takav egzodus jednog naroda i s njim izbrisane prisutnosti vjerske i kulturne tradicije toga naroda, mjerljiv je sa tragedijama koje pratimo u zemljama poput Sirije i Iraka“, istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Ona je istaknula da je rezolucijom potrebno pozvati Bosnu i Hercegovinu na poštivanje međunarodnih ugovora i konvencija kada se radi i o pitanjima zaštite okoliša. „Kao primjer kršenja tih propisa navodim kontinuirano prekogranično onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu zbog rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu pri čemu se građanima Slavonskog i Bosanskog Broda krši pravo na čist zrak i zdravlje“, rekla je Marijana Petir.

epp

Upozorila je i na nepoštivanje međunarodnog ugovora koje je dovelo do ugrožavanja složenih ekoloških sustava u slivu rijeka Neretve i Trebišnjice te na opetovano ignoriranje obveza koje proizlaze iz Espoo konvencije. Poštivanje tih obveza predstavlja minimum standarda kojima BIH mora udovoljiti na svom putu prema EU.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.