Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zaustavimo polio

Dođite u subotu 21.veljače 2015. na Gradski bazen u Sisku i sudjelujte u Plivačkom maratonu bilo kao plivači ili promatrači.

Dođite u subotu 21.veljače 2015. na Gradski bazen u Sisku i sudjelujte u Plivačkom maratonu bilo kao plivači ili promatrači.

Rotary klub Sisak je u tjednu svjetske borbe protiv poliomijelitisa organizirao akciju pod nazivom „Zaustavimo polio“.

Akcija je započela u Državnom arhivu u Sisku, u ponedjeljak 16. veljače 2015., predavanjima za naše građane pod nazivom „ Važnost cijepljenja i prevencije poliomijelitisa“. Gosti predavači su bili Sonja Pajtlar, dr.med., specijalist epidemiolog i Mr.sc.Goran Kuzmac, specijalist pedijatar.

U zanimljivim izlaganjima naši građani su imali prilike čuti koliko je važno odgovorno se ponašati kako bismo spriječili pojavu teških, ponekad i smrtonosnih zaraznih bolesti. Suočeni smo s problemom širenja ospica koje je u susjednim državama već poprimilo razinu epidemije. Mislili smo kako su ospice prošlost, no sada se bolest vraća zbog nedovoljne zaštite među ljudima.

U Hrvatskoj još uvijek broj oboljelih nije zabrinjavajući. Takva situacija jest zahvaljujući epidemiološkoj službi koja je i u godinama ratnih zbivanja provodila potpuno i kvalitetno procjepljivanje djece, naglasila je dr. Sonja Pajtlar. No, ukoliko procjepljenost ne bi bila zadovoljavajuća zarazne bolesti bi se mogle vratiti i ponovno širiti ostavljajući za sobom moguće i teške poslijedice. Jako je važno probuditi svijest o važnosti cijepljenja jer je oboljevanje od bolesti puno teže i opasnije nego što su moguće neželjene pojave cjepiva.

Dječja paraliza ili poliomijelitis je u 50-tim godinama prošlog stoljeća bila velika pošast u cijelome svijetu. Ostavila je za sobom mnogo osoba s trajnim invaliditetom, a velika je bila i smrtnost od ove bolestinaglasio je dr. Goran Kuzmac. Infekcija se širi s čovjeka na čovjeka, uglavnom unosom u probavni sustav. Veliki neprijatelj zdravlju i pomagač bolesti jesu loši higijenski uvjeti. U Hrvatskoj je ova bolest iskorijenjena, a zadnji pobol je bio 1989. No, uvijek postoji mogućnost vraćanja bolesti jer POLIO nije nestao. U zemljama srednje Afrike, Afganistanu i Pakistanu još uvijek je ova bolest prisutna. Kako postoje stalne migracije ljudi postoji mogućnost da klicinoše ovu bolest prenesu i donesu u područja u kojima bolesti nema.Stoga je važno postići iskorijenjenje virusa u cijelome svijetu kao što se to postiglo u Europi.

U akciji „Zaustavimo polio“ Rotary klub Sisak poziva sve građane da sudjeluju u humanitarnom prikupljanju sredstava za nabavu cjepiva za djecu u siromašnim zemljama Afrike i Azije. Jedno cjepivo ima cijenu 1 $. Donacijom 5 kuna svaki pojedinac može osigurati cjepivo za jedno dijete.

U suradnji s ŠRC Sisak, Vaterpolo klubom Sisak, Klubom sinhroniziranog plivanja Sisak, Plivačkim klubom Sisak Janaf i Ronilačkim klubom Sisak će biti predstavljen prigodan program u kojemu će svi posjetitelji moži uživati glajući sportove u vodi, ali će imati priliku uz plivanje,  okušati se u igranju vaterpola, hokeja pod vodom ili u sinhroniziranom plivanju.

Dođite u subotu 21.veljače 2015. na Gradski bazen u Sisku i sudjelujte u Plivačkom maratonu bilo kao plivači ili promatrači.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.