Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zbog „diktata“ gradonačelnice prekinuli kolektivne pregovore

Predstavnici sindikalnih podružnica u komunalnim društvima čiji je osnivač ili suosnivač Grad Sisak održali su u četvrtak, 19.veljače 2015. u Sisku, u prostoru Saveza samostalnih sindikata Hrvatske konferenciju za novinare, naslovljenu „Kristinin(a) diktat(ura) prekida kolektivne ugovore“.

Konferenciju su sazvali Samostalni sindikat u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske, uz potporu Novog sindikata.

Sindikalci Sisačkog vodovoda, Komunalca Sisak, Gradske tržnice Sisak, Gradskih groblja Viktorovac, Vodoopskrbe Kupa d.o.o.Petrinja, Gospodarenja otpadom Sisak i Autoprometa Sisak izvijestili su o formalno-pravnom prekidu kolektivnog pregovaranja s poslodavcem, odnosno Gradom Siskom.Kažu da je do prekida pregovora došlo zbog ponašanja, stavova i pristupa sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

Radovan Tadej, tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske podsjetio je da je prošle godine, zbog izostanka inicijative Grada za kolektivno pregovaranje, pokrenut postupak mirenja.Tijekom tog postupka, Grad je, zajedno s direktorima gradskih trgovačkih društava, pristao na kolektivno pregovaranje sa sindikatima.Kolektivni pregovori su trajali tri mjeseca: od 31. listopada prošle do 30. siječnja ove godine.

„Nakon tri mjeseca“, kaže Tadej, „zaključili smo da se ne možemo dogovoriti i formalno – pravno smo mi, sindikalna strana prekinuli pregovore, iako smatramo da je glavni uzročnik prekida pregovora pristup i način pregovaranja prvo gradonačelnice ,a onda i njezinih suradnika“.

Tadej kaže kako se pregovaralo tek toliko da se pregovara, odnosno da se zadovolji zakonska forma, bez stvarne želje da se zaključi kakav takav dogovor i kompromisni kolektivni ugovor.U tri mjeseca, održano je svega pet sastanaka, iako je protokolom bilo predviđeno da će se sastanci održavati dva puta tjedno.

Neozbiljnost u pristupu pregovorima, sindikalci vide i u vođenju zapisnika.Kažu, tek su 13. siječnja ove godine dobili zapisnike s četiri do tada održana sastanka, iako u protokolu stoji da se zapisnici s prethodnog sastanka usvajaju i potpisuju na sljedećem sastanku.Zbog nesuglasja između onog što je na sastancima dogovoreno i onog što je u zapisnicima zapisano, sindikalni su pregovarači zapisnike odbili potpisati.

Nadalje, kaže Tadej, zasmetalo im je i to što su „u hodu“ mijenjane stavke prijedloga Kolektivnog ugovora za koje su smatrali da su već usuglašene.

No ono što ih je najviše iznenadilo,gradonačelničin je prijedlog Kolektivnog ugovora

za djelatnike u Gradskoj upravi, u usporedbi s kojim se zaposlenike gradskih trgovačkih društava tretira kao građane drugog reda.

„Dok u prijedlogu našeg Kolektivnog ugovora nije bilo mogućnosti da ljudi eventualno dobiju jubilarnu nagradu, solidarnu pomoć pa čak ni dodatak od 0,5% na godine staža koji postoji u svim kolektivnim ugovorima u Hrvatskoj, za zaposlenike Gradske uprave, predviđa se i dodatak od 0,5% na staž, solidarne pomoći, jubilarne nagrade i što je vrlo znakovito povećanje plaće zaposlenicima koji kontinuirano rade u Gradu – od 20-29 godina za 4%, od 30-34 godine 8%, te od 35 godina i više 10%.

Zaključili smo da se na taj način ne može pregovarati i da su radnici gradskih trgovačkih društava tretirani kao radnici „drugog reda“, komunalci, nekakvi priprosti smetlari,sakupljači otpada koje treba onemogućiti u bilo kakvim pravima.
Za razliku od predloženog Kolektivnog ugovora za zaposlenike Gradske uprave, radnicima komunalnih društava čiji je osnivač ili suosnivač Grad Sisak, kaže Tadej, ostaje samo plaća i to osjetno niža od one koju su imali.Predložena je naime osnovica plaće u visini od 2.556,00 kuna, iako minimalna plaća propisana u Republici Hrvatskoj iznosi 3.029,55 kuna.Iako je prema Zakonu o radu isplata plaće za protekli mjesec predviđena do 15. u mjesecu, gradonačelničin pregovarački tim predlaže da će se isplata plaće omogućiti do kraja mjeseca za protekli mjesec.Čak se, kaže Tadej, prijedlogom Kolektivnog ugovora ,uskraćuje mogućnost organiziranja štrajka u pogrebnim djelatnostima, vodoopskrbi, prikupljanju i odvoženju otpada i organiziranju javnog gradskog prijevoza.

Sindikalni povjerenici su i pojedinačno upozorili na stanje u trgovačkim društvima u vlasništvu grada u kojima rade, a zajednički strah za egzistenciju njih i njihovih obitelji, sažela je Antonija Petrović Mutavdžija, sindikalna povjerenica Sisačkog vodovoda:

„Mi nismo nerazumni ljudi, tražimo samo naša osnovna prava da možemo živjeti.Skidanjem plaće, na 2.556,00 kuna, radniku se uzima po 400 do 500 kuna i još ako se uzme i taj dodatak na minuli rad, to je zaista puno.Kud su plaće ovako male, uzeti još i to, smanjiti koeficijent … pa nećemo imat’ ni za kruh, a kamoli za kredite, režije i sve ostalo.Zatvori li se još i Rafinerija, tko će onda plaćati vodu, struju, čišćenje, bilo što? Možemo mi i bez božićnice, uskrsnice i regresa, sve smo to sada prošli jer u prošloj godini ništa nismo dobili, ali ono osnovno što nam treba za život, da bi platili režije, svome djetetu omogućili školovanje kao čovjeku i sve ostalo što treba, to nam se sve planira uzeti i zaista ne znam kako oni misle da ćemo mi živjeti.

Mi smo pokazali dovoljno strpljenja, ruku mira sada treba pružiti druga strana“, poručila je Petrović Mutavdžija.

Sindikalci kažu kako je krajnja mjera o kojoj razmišljaju štrajk,no o tome će više reći idući tjedan, po isteku roka za mirenje.Dodaju, kako su oni spremni i na produženje tog roka, no nisu sigurni je li i druga strana spremna na to.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.