Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

216. godišnjica rođenja Anne Atkins

Smatra se da je bila prva žena koja je objavila knjigu ilustriranih fotografskih slika, dok neki izvori tvrde da je bila prva žena koja je stvorila fotografiju.

Smatra se da je bila prva žena koja je objavila knjigu ilustriranih fotografskih slika, dok neki izvori tvrde da je bila prva žena koja je stvorila fotografiju.

Anna Atkins je bila poznati engleski botaničar i fotograf. Smatra se da je bila prva žena koja je objavila knjigu ilustriranih fotografskih slika, dok neki izvori tvrde da je bila prva žena koja je stvorila fotografiju.

 

anna-atkins

 

Rođena je kao Anna Children, 16. ožujka 1799. godine u gradu Tonbridge, u Engleskoj. Ubrzo nakon rođenja ostaje bez majke, te ostaje s ocem (John George Children) koji je od malih nogu uključuje u svoje naučne aktivnosti. Zahvaljujući ocu, Anna stječe neobično naučno obrazovanje za žene tog vremena

1843 godine objavljuje svoje fotograme u prvom izdanju knjige „Fotografije britanskih algi –  Cijanotopija pojavljivanja“, za koju se smatra da je bila prva knjiga ilustrirana fotografijama.

 

IMG_0360_edit

 

 

U periodu od 1843. do  1850. Godine, Atkins je objavila još tri knjige „Fotografije britanskih algi – Cijanotopija dojmova“, koje danas postoje u svega 17 primjeraka u raznim stanjima očuvanosti.

 

a_botanical_1852_anna_atkins-14455FB1BD70606FCAE

 

1854. godine Atkins počinje suradnju sa svojom prijateljicom Ane Dixon i objavljuje album pod nazivom „Cijanotopija britanskih i stranih cvjetnica i paprati“.

Umrla je 9. lipnja 1871. godine, u 72. godini života.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.