Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Arheologija u Moslavini

Dr. sc. Kornelija Minichreiter, arheologinja, znanstvena savjetnica u mirovini, na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu,na Odjelu za treću životnu dob, vodi kolegij „Upoznajmo našu daleku prošlost tragom arheoloških otkrića“.U okviru kolegija organiziraju se jednodnevna stručna putovanja kontinentalnom Hrvatskom.

Jedno takvo putovanje bio je i posjet Kutini, gdje je grupa posjetila crkvu Majke Božje Snježne, trijemove u Crkvenoj ulici i Muzej Moslavine.U Muzeju im je arheologinja Ana Bobovec održala power-point prezentaciju na temu arheologije u Moslavini i Garić-grada kao najznačajnijeg srednjovjekovnog lokaliteta, a potom je uslijedilo razgledavanje stalnog izložbenog postava, prije svega arheoloških artefakata koji su predmet interesa polaznika ovog kolegija.Nakon muzeja grupa je razgledala rimsko arheološko nalazište na Kutinskoj lipi, a potom posjetila Osekovo, s ostacima  rimskog kompleksa Ciglenice, te župnu crkvu Sv. Ane i OPG Bistrički.

Dodajmo kako je Arheološki odjel Muzeja Moslavine u Kutini utemeljen je 1963. godine.Prvi  izložbeni  postav  arheološke  zbirke  otvoren  je  1971.godine.

Na području Moslavine istraživano je više od pedeset arheoloških lokaliteta, a dio zanimljivih nalaza s tih lokaliteta može se vidjeti upravo u Muzeju Moslavine u Kutini.Moslavački kraj zanimljiv je i paleontolozima jer su na ovom području pronađeni ostaci biljnog i životinjskog svijeta stari oko 18 milijuna godina.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.