Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Cantus Novus u Kutini

Veleposlanik Finske u Hrvatskoj Timo Rajakangas izrazio je zadovoljstvo što je prvi put posjetio Kutinu.

Veleposlanik Finske u Hrvatskoj Timo Rajakangas izrazio je zadovoljstvo što je prvi put posjetio Kutinu.

Cantus Novus, zbor iz Helsinkija izveo je koncert klasične i crkvene glazbe u Evangeličkoj crkvi u Kutini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veleposlanik Finske u Hrvatskoj Timo Rajakangas izrazio je zadovoljstvo što je prvi put posjetio Kutinu. „Osjećam se kao kod kuće. Finci su stigli u Kutinu prije nego što je u Hrvatskoj otvoreno Veleposlanstvo Finske. Svake godine Kutinu posjeti više od 300 Finaca. Tako mogu reći da je Kutina kao djelić Finske. Zahvalni smo i sretni što je ova crkvena zajednica doprinijela razumije3vanju među kluturama i narodima i što je organizirala koncert zbor Cantus Novus.“

Evangelička luteranska crkva najveća je vjerska zajednica u Finskoj, jer dvije trećine Finaca pripada toj crkvenoj zajednici, ali to u Finskoj nema službene religije. „Finska je otvorena za sve i tako i ovdje u Kutini želimo širiti suradnju i razumijevanje.“, poručio je Finski veleposlanik. Evangelička crkva u Kutini osnovana je 1914. godine, a njen je rad obnovljen 1997. godine. nije službena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić zahvalio je crkvenoj općini i veleposlaniku Finske na porukama i organizaciji koncerta te je izrazio uvjerenje kako će ovaj koncert označiti i prekretinicu u proširenju suradnje sa veleposlanstvom Finske i Evangeličkom crkvom u budućem razdoblju.

Zbor Cantus Novus nastupio je u Zagrebu, a potom su drugi koncert izveli i u Kutini. Izveli su djela poznatih skladatelja među kojima i najpoznatijeg finskog kompozitora Jeana Sibeliusa te niz crkvenih pjesama.

Elina Braz de Almeida svečenica Evnageličke općine Kutina zahvalila je izvođačima koncerta te gostima i publici na dolasku te je zaključila kako je koncert bio i poruka za blagdan Uskrsa.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.