Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Đurđa Bobinac ostaje na čelu petrinjske Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

U Petrinji je jučer, u prostoru Hrvatskog doma, održana redovna godišnja izborno – izvještajna sjednica Skupštine Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – Udruge Petrinja.

Za predsjednicu ponovno je izabrana Đurđa Bobinac koja je podsjetila kako je ova Udruga osnovana 1996. godine.

„U početku je Udruga imala sedamdesetak članica i brinula se za devedesetero djece poginulih hrvatskih branitelja koja su bila na redovnom školovanju.Sada imamo 47 redovnih članica, među kojima je dosta velik broj teško oboljelih, nepokretnih žena“, kaže Bobinac.

Dodaje kako je glavni cilj Udruge upravo okupljanje žena,udovica poginulih hrvatskih branitelja i djece ( iako, kaže, djeca sada imaju i svoju udrugu) te očuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, kao i čuvanje hrvatskih nacionalnih interesa.

Udruga raspolaže skromnim financijskim sredstvima, pa im kod pokrivanja osnovnih troškova, primjerice za vijence i lampione, potporu daje Grad Petrinja.Nadaju se podršci i Sisačko-moslavačke županije, tim više što županijska Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata više ne djeluje.

Da mogu računati na podršku Sisačko-moslavačke županije, obećao im je župan Ivo Žinić koji je nazočio jučerašnjoj sjednici Skupštine.

„Sisačko-moslavačka županija prati rad svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pogotovo Udruge udovica.Ako je itko dao doprinos u Domovinskom ratu to su sigurno dale obitelji koje su izgubile svoje najmilije.Ova Udruga kvalitetno radi i treba je pomagati.Mi smo za udruge iz Domovinskog rata predvidjeli određena sredstva u županijskom proračunu i sukladno njihovim programima ćemo im pomagati.Moram istaknuti kako se ponekad zaboravljaju istinske vrijednosti Domovinskog rata i ovakve skupštine su prilika da podsjetimo što je sve hrvatski narod prošao kroz Domovinski rat, naročito obitelji koje su izgubile svoje članove“, rekao je župan.

Obraćajući im se kao gost Skupštine, članicama Udruge poručio je kako svoju tugu i bol trebaju pretvoriti u ponos:

„Bio sam ratni zapovjednik i najteže mi je bilo kad pogine suborac, kad sam morao otići pred obitelj i reći: Tvoj sin, tvoj muž, tvoj otac je poginuo. Svi se mi, cijeli hrvatski narod, trebamo pokloniti braniteljima što su imali hrabrost stvoriti ovu državu.A ovdje sam se došao pokloniti Vama, udovicama hrvatskih branitelja, jer je to iznad svega ostalog. Ona tuga i bol koju ste imali trebaju prerasti u ponos. Ne smijemo ih zaboraviti“, rekao je župan.

Uz novu – staru predsjednicu Đurđu Bobinac, sinoć su izabrana i ostala tijela Udruge. Za dopredsjednicu izabrana je Ružica Pećirko; za tajnicu Vesna Šturm Šarić; za predsjednicu Nadzornog odbora Marica Palaić, a za predsjednicu Suda časti Mirjana Lovreković.

Inače, podnoseći izvješće o radu za prošlu godinu, predsjednica Udruge Đurđa Bobinac, između ostalog, istaknula je kako Udruga vodi brigu i o 3 djeteta na redovnom školovanju, ali i 10-ak dugotrajno nezaposlene djece.Na tu temu u Udruzi je u prošloj godini održano niz sastanaka.

„Zaključak tih sastanaka je bio da imamo velike probleme sa zapošljavanjem djece poginulih branitelja,zbog ignoriranja,nepoštivanja i izigravanja Zakona o pravima hrvatskih branitelja i to od lokalne do državne razine.Zbog toga smo tražili od naše Zajednice da u novi Zakon uđe zapošljavanje djece pod hitno i obavezno. Gotovo je nepoznato da djeca poginulih hrvatskih branitelja nemaju niti jedno trajno pravo kao stradalnici Domovinskog rata“, upozorila je Bobinac.

Izvješće o radu i financijsko izvješće za prošlu godinu jednoglasno su prihvaćeni, baš kao i program rada i financijski plan Udruge za ovu godinu.Prigodnim riječima, članicama Udruge obratili su se i gosti Skupštine, predsjednici udruga okupljenih u petrinjsku Koordinaciju udruga iz Domovinskog rata.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.