Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

EU : Sa sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj

„Razriješili smo gordijski čvor do kojeg nije niti trebalo doći da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina radi kako treba.

„Razriješili smo gordijski čvor do kojeg nije niti trebalo doći da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina radi kako treba.

Na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zastupnici su imali razmjenu stajališta s povjerenikom Philom Hoganom. Tom je prilikom hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zamolila povjerenika Hogana da što prije usvoji Program ruralnog razvoja RH. Naime, prilikom njihovih nekoliko razmjena stajališta, on je on svaki put izrazio zabrinutost jer Hrvatska ozbiljno kasni s Programom ruralnog razvoja te nije bio siguran hoće li Hrvatska uspjeti povući financijska sredstva od gotovo 330 milijuna EUR-a iz omotnice za ruralni razvoj za 2015. godinu.

epp

Petir je ponovo pitala do kuda se je došlo s rješavanjem 377 primjedbi koje je Europska komisija dala hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede i ima li napokon dobre vijesti za nju i za hrvatske poljoprivrednike kada je riječ o usvajanju Programa ruralnog razvoja. Hogan je rekao da ima dobre vijesti i da će slijedeći tjedan EK poslati službenu obavijest o tome da se odobrava Program ruralnog razvoja RH. No, ima ipak jedan „ali”. Obzirom na veliko kašnjenje odgovornošću Ministarstva poljoprivrede, mora se čekati odobrenje novog financijskog plana, a to se očekuje tek u lipnju.

Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s novim povjerenikom za poljoprivredu koji je pokazao veliku operativnost i želju za rješavanjem problema. „Razriješili smo gordijski čvor do kojeg nije niti trebalo doći da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina radi kako treba. Njegovo ignoriranje potreba poljoprivrednika i savjeta struke dovelo je do toga da je ozbiljno ugrozio budućnost hrvatske poljoprivrede jer mu je osnovni dokument za povlačenje financijskih sredstava pet puta bio vraćen na doradu čime je blokirao pristup poljoprivrednika financijskim sredstvima koja im pripadaju”, rekla je Petir.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.