Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

General Markač : Ostali smo zajedno

Udruga je trenutno bez prostora, pa će Županija pronaći rješenje, obećao je Žinić

Udruga je trenutno bez prostora, pa će Županija pronaći rješenje, obećao je Žinić

U subotu, 28. ožujka pripadnici SJP „OSA“ Sisak obilježili su 24 godine od ustrojavanja. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ob,ilježja poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe , a nastavljeno je u Hotelu „Panonija“ prigodnim programom i izvještajno-izbornom skupštinom.

Ratni zapovjednik Srećko Telar postavio je temelje i organizacijski i psihofizički ustroj na najvišoj profesionalnoj razini zbog čega je bio i relativno mali broj smrtno stradalih policijskih službenika Specijalne jedinice policije „Osa“ Sisak obzirom na broj situacija koje su ugrožavale život, rečeno je na ovoj svečanosti. Poslije teškog ranjavanja Srećka Telara, na Velebitu, vrh Visočica  u listopadu 1992.  godine vođenje OSA preuzima Sašo Smiljanić.

Preustrojem unutar MUP-a RH došlo je do ujedinjenja PU Sisak i PU Kutina, a samim time i SJP „Osa“ Sisak i SJP“Ris“ Kutina, te je imenovan novi zapovjednik Boris Jambrešić, a zatim Mario Božić, Slavko Muža, te na kraju je posljednji zapovjednik SJP“OSA“ bio Vlado Prvonožec.

SAM_0036

Ratni zapovjednik i predsjednik Udruge Srećko Telar

SAM_0039

Svojim suborcima u Sisku pridružio se i general Mladen Markač, koji se prvo obratio obiteljima poginulh pripadnika ove postrojbe

„Nije li ružno kada danas hodamo svojom slobodnom, demokratskom Domovinom i onda susrećemo one koji su radili protiv Republike Hrvatske, koji nisu htjeli ovu Domovinu i nama nanosili veliko zlo. Oni bi morali danas bar malo pognuti glavu, šetati po ovoj našoj Domovini i da ih bude sram. Zato se ovdje svi zajedno družimo, jačamo svoj moral i ponos. Trebamo svakome reći, bili smo u ratu, časno smo se borili, svoju povijest ćemo mi zapisati i predati budućim naraštajima. Ali istinitu povijest koja neće biti prekrivena plaštem laži. To je naša zadaća, i zato nam treba dom gdje ćemo to na miru raditi”, rekao je Markač.

SAM_0042

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetioo je kako županija i u ovoj proračunskoj godini,  bez obzira na tešku gospodarsku situaciju , nije smanjivala sredstva namijenjena radu ove udruge. Udruga je trenutno bez prostora, pa će Županija pronaći rješenje, obećao je Žinić

 

Dodajmo i kako je na izvještajno-izbornoj skupštini ponovo za predsjednika , u novom četverogodišnjem mandatu, izabran dosadašnji predsjednik Srećko Telar.

 

 

O SJP „OSA“ Sisak

Specijalna jedinica policije Policijske uprave Sisak osnovana je na razini jednog voda u studenom 1990. godine kao jedinica za posebne namjene i to prvenstveno za različite vrste specijalnih osiguranja. Početkom ožujka 1991. godine dolazi do stvaranja posebnih jedinica policije pri Policijskim upravama širom Republike Hrvatske pa tako i u Policijskoj upravi Sisak. Početkom lipnja 1991. godine, nakon prve značajnije popune jedinice, oko 180 ljudi prelazi u drugu gardijsku brigadu i postaju njena okosnica. U ljeto iste godine dio od preostalih šezdesetak djelatnika raspoređen je kao dodatno pojačanje policijskoj postaji Kozibrod, a dio na ispomoći u Viduševcu gdje imaju i prva vatrena krštenja. U Zagrebu u policijskoj akademiji 06. kolovoza 1991. godine formira se Specijalna jedinica policije Sisak sa 4 voda i koja nakon popune ima 150 djelatnika koji prolaze ubrzanu vojno-policijsku obuku.Upućeni su u Sisak u svoju „bazu” na stadion nogometnog kluba „Segesta” odakle odlaze na neposredne borbene zadaće diljem Banovine. U razdoblju od 01.09.1991. do 17.05.1992. godine jedinica djeluje isključivo lokalno na području Banovine i redaju se tereni i akcije jedna za drugom Topusko, Viduševac, Petrinja, Gora kraj Petrinje, Gračanica, Šišinac, Komarevo, Blinjski Kut i Međurače. U tim akcijama pogibaju 4 pripadnika Specijalne postrojbe „Osa”, a 9 ih je teže ili lakše ranjeno.

 

Od 18.05.1992. godine Sektor specijalne policije uključuje jedinicu u terene širom Republike Hrvatske na kojima  u okviru svojih zadataka jedinica sudjeluje u pretragama terena, izviđačkim akcijama neprijateljskih snaga, zaposjedanju crta razgraničenja i oslobađanju privremeno okupiranog teritorija. Jedinica je sudjelovala u gotovo svim akcijama na području Republike Hrvatske i provela je veliki broj dana na različitim terenima i to redom akcija POSKOK 1 ukupno 299 dana, 4 djelatnika ranjena, POSKOK 2 – 540 dana, 1 djelatnik ranjen, KRUG-DUBROVNIK – 96 dana, TROKUT-ZVEČEVO – 41 dan, TROKUT-VOĆIN – 40 dana, MASLENICA – 12 dana, DŽEP – 30 dana, KOCKA-DARUVAR – 6 dana, KRUG-POŽEGA – 40 dana, BLJESAK – 7 dana, BLJESAK 1 – 56 dana i priprema i izvođenje akcije OLUJA ukupno 54 dana, 1 djelatnik poginuo i 2 ranjena.

 

Tijekom čitavog razdoblja Domovinskog rata pripadnici Specijalne jedinice policije PU Sisačko-moslavačke, uz konstantno izvršavanje vojnih zadaća, sudjeluju u redovitim policijskim zadaćama na osiguranjima javnih političkih skupova, nogometnim utakmicama i pratnji VIP osoba. Kako bi spremno dočekali zadaće koje se stavljaju pred SJP „OSA” svaki trenutak koji provodimo u „bazi” kontinuirano se sprovodi vojna i policijska obuka kroz tjelesnu pripremu i borilačke vještine, taktičku obuku i nastavu gađanja, kao i proučavanje zakona i naputaka o postupanjima policajaca prilikom narušavanja javnog reda i mira, pravila i načini upotrebe sredstava prinude i sl.

 

Upravo je visoka tehnička obučenost i fizička pripremljenost pomogla jedinici u izvršavanju najtežih zadaća kroz teške ratne godine i kroz bezbroj gotovo bezizlaznih situacija. Profesionalni pristup poslu koji su obavljali pomogao  je da od ukupno oko 500 pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava, koji su prošli kroz postrojbu, prođu  s relativno malim brojem  žrtva   obzirom na broj dana terena i akcija na kojima su sudjelovali. Ukupno tijekom Domovinskog rata Specijalna jedinica policije „OSA” je imala 6 poginulih i 16 ranjenih pripadnika.

 

Pripadnici postrojbe su se sjetili : ĐUREO LOVREKOVIĆA –nestao 17.07.1991.g. u Dragotincima kod Petrinje

IVANA MALINCA –poginuo 30.09.1991.g. u Viduševcu kod Gline

MARIJANA DRAŽETIĆA –poginuo 05.10.1991.g. u Novom Praćnu kod Siska

ŽARKA RAFA –poginuo 12.12.1991.g. u Gračanici kod Gline

PREDRAG AKOZARA –poginuo 11.11.1994.g. u Međuračama kod Petrinje

IVEO KRIŽANCA –poginuo 04.08.1995.g. u Svetom Roku kod Gračaca

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.