Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Konkurentnost turističkog gospodarstva

Kod nas je država preskupa.

Kod nas je država preskupa.

300 000 kn iznos je najvećeg nepovratnog poticaja za privatni sektor u programu „Konkurentnost turističkog gospodarstva – 2015. g.“ Razvojna agencija Mrav predstavila je mjere i oblike poticaja iz tog programa zainteresiranim poduzetnicima. „Želimo poduprijeti potencijalnim pružateljima turističkih usluga u sklopu Prijemnog centra Repušnica na službenom ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Repušnici i tako potaknuti aktivnosti u turističkom sektoru.“, naglasila je Jasmina Cvetković Braim, direktorica Razvojne agencije Mrav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Cilj nam je da što više potencijalnih ponuditelja svih vrsta usluga u turizmu se uključi. Naravno da tu postoje i sredstva nadležnog ministarstva za potporu njihovim ulaganjima i poslovnim idejama. Potporu se kruće u iznosu od 30 tisuća do 50 tisuća kn s tim da se očekuje i ulaganje svakog ponuditelja turističkih usluga. Međutim, u segmentu razvoja posebnih oblika turizma kao što su izgradnja tematskih parkova, atraktivnih biciklističkih staza i slično mogu se očekivati i potpore do 300 tisuća kn za poduzetnike u privatnom sektoru.

Prisutni obrtnici, vlasnici OPG-a i građani koji svoj hobi žele pretvoriti u turističku djelatnost pokazali su zanimanje za program poticajnih mjera kako bi svoje ideje i ostvarili. Pčelar Zdravko Vojković uz med proizvodi i 30-ak vrsta suvenira od meda i na bazi meda te proizvodi vino i likere od meda, kolače na bazi meda i voćne likere. Pčelar Zdravko ima i novu ideju…

– Želio bih taj dio zaokružiti da mogu doma primati posjetitelje, npr. grupe turiste na degustaciju meda, pića na bazi meda, kolače na bazi meda. U ovim mjerama vidim priliku da ostvarim svoje planove i program, ali s druge strane prisutan je i strah, jer kod nas još nisu stvoreni uvjeti za ulaganja. Kod nas je država preskupa.

Razvojna agencija Mrav i Grad Kutina pomoći će svakom poduzetniku u realizaciji ovakve i ostalih dobrih ideja i projekata, rekao je gradonačelnik Kutine Andrija Rudić. Naglasio je kako je razvoj turizma i jedan od pravaca razvoja Grada Kutina. Krajem ove godine bit će izgrađen Prijemni centar za turiste na službenom ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Repušnici pa se na područje Grada Kutine očekuje i dolazak većeg broja turista. Kako bi se do tada pokrenula turistička aktivnost u gradskom proračunu Kutine kreirane su i poticajne mjere za razvoj turističke djelatnosti, rekao je gradonačelnik  Kutine i dodao…

– Pravac razvoja turizma je važan zbog toga što mi tim gostima trebamo omogućiti i ugodniji boravak i zadržati ih u Gradu Kutini i po nekoliko dana. Na slijedeću sjednicu Gradskog vijeća stavljamo i jedan Javni program javnih ulaganja u turističku infrastrukturu koji bi trebao zacrtati dugoročni plan ulaganja Grada Kutine u predstavljanje Kutine kao još jedne atraktivnije turističke destinacije. Taj program ne košta puno, a može polučiti dobre turističke rezultate.)

Na natječaje iz programa poticanja turističkih aktivnosti Ministarstva turizma mogu se javiti subjekti malog gospodarstva, obrti, zadruge, OPG-i, seljačka domaćinstva, fizičke osobe – privatni iznajmljivači. Razvojan agencija Mravi i Grad Kutina stoga su ponovili poziv svim zainteresiranim na suradnju kako bi zajedno unaprijedili turističke aktivnosti i spremno dočekali otvorenje Prijemnog centra za prihvat turista u Repušnici na ulazu u Park prirode Lonjsko polje.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.