Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Međunarodni dan žena

Ovogodišnji slogan u Ujedinjenim narodima je “Jednakost za žene je napredak za sve”

Ovogodišnji slogan u Ujedinjenim narodima je "Jednakost za žene je napredak za sve"

Danas, 8. ožujka, Međunarodni je dan žena koji se u svijetu obilježava kao simbol ženske borbe za ravnopravnost, u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece.

Ovogodišnji slogan u Ujedinjenim narodima je “Jednakost za žene je napredak za sve”, a visoka predstavnica Europske unije Catherine Ashton povodom današnjeg dana izjavila je da su žene postigle velik napredak u društvu, ali je još uvijek dug put do svijeta bez diskriminacije po spolnoj osnovi.

Poručila je kako svi imaju pravo na jednak pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama i šansu da postanu punopravni sudionici u političkom životu, što je i bitan element demokracije. „Dugoročna stabilnost i razvoj može se postići samo ako se pitanje nasilja i diskriminacije nad ženama riješi. Gdje žene napreduju, društva napreduju; gdje žene pate, pate i društva u kojima žive.”

„ Imala sam privilegij susresti mnoge inspirativne žene koje su svojim radom i odricanjima odigrale izvanrednu ulogu u povijesti svojih zemalja. Danas odajem počast tim ženama, čija je hrabrost i odlučnost popločila put budućim naraštajima”, zaključila je Ashton.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.