Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Ministar Varga pohvalno o sanaciji sisačke i bjelovarske bolnice

Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je danas Opću bolnicu „Dr.Ivo Pedišić“ Sisak.

Tijekom radnog sastanka, sa stanjem u bolnici i pokazateljima poslovanja upoznao ga je sanacijski ravnatelj sisačke bolnice dr.Miroslav Dubovečak.

„Sisačka bolnica unazad pet mjeseci bilježi pozitivan trend u poslovanju.Ono što je najbitnije, mi smo ovdje radi naših pacijenata i mogu reći da je zdravstvena zaštita pacijenata Sisačko-moslavačke županije poboljšana.Uveli smo puno novih pretraga.U usporedbi sa siječnjom prošle,ove smo godine imali više operacija, više pregleda.I poslovanje je pozitivno.Prošle godine je prosječno bolnica stvarala gubitke od 3,2 milijuna kuna, a u prvom i drugom mjesecu ove godine, možemo slobodno reći da smo na nuli.U smislu poslovanja, pokušat ćemo do kraja iduće godine biti pozitivni.No najbitnije je da pružamo dobru i kvalitetnu zdravstvenu uslugu našim pacijentima“, rekao je dr. Dubovečak.

Istaknuo je kako je prošle godine u prvom mjesecu bilo otprilike 300 operacija, a u prvom mjesecu ove godine 400.Dakle, za sto operacija više.„Što se tiče potrošnje – prihoda i rashoda, nismo išli u probijanje proračuna.Uspjeli smo dobrom kontrolom i racionalizacijom organizirati kvalitetno poslovanje bolnice. Uveli smo neke nove pretrage.Tako primjerice, naši građani zbog analize hormona više ne moraju ići u Zagreb.Mogu to obaviti i u Sisku.Imamo nove pretrage i nove metode liječenja na svim odjelima i u ambulantama“, kaže dr.Dubovečak.

Što se tiče financijskih pokazatelja, podsjeća kako je prošle godine limit bolnice bio 9,7 milijuna kuna.

„Kroz cijelu prošlu godinu mi nismo uspjeli isfakturirati  tih 9,7 milijuna kuna.Prema HZZO-u smo imali otprilike dug od 4,7 milijuna kuna.U dva mjeseca ove godine smo novi limit uspjeli fakturiranjem premašiti za nekakvih 12% .Novi limit je 11,5 milijuna kuna.Mi fakturiramo sad otprilike 13 milijuna kuna mjesečno, što je zapravo jedan hvale vrijedan rezultat.Znači radimo više – poslujemo racionalnije“,kaže sanacijski ravnatelj sisačke bolnice.

Govoreći o zaposlenicima bolnice, Dubovečak je kazao kako nitko od zaposlenih nije dobio otkaz.

„Imamo prirodni odljev ljudi koji odlaze u mirovinu.Prošle godine u rujnu u bolnici je bilo zaposleno 1047 ljudi, a danas ih je 996.U rujnu prošle godine 35% zaposlenika bilo je iz redova nezdravstenog kadra, a 65 % iz zdravstvenog.Omjer je sada porastao 2 % u korist zdravstvenog kadra.U Europskoj uniji“, kaže Dubovečak, “bolnice koje racionalno posluju imaju 80% zdravstvenog kadra i 20 % nezdravstvenog“.

Naglasio je i kao su smanjene liste čekanja.

„Mi smo liste čekanja – npr. za ultrazvuk srca, gdje smo bili dosta loši u Hrvatskoj, uspjeli smanjiti za otprilike tri mjeseca.Sad ako nazovete, čeka se nekih 280 dana, a prije tri mjeseca ste na prvi pregled čekali 370 dana“.

U Sisku je danas boravio i sancijski ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, Zoran Seleš koji je pak iznio pozitivne primjere u sanaciji te bolnice kojoj je na čelu posljednjih pet mjeseci.

Ministar zdravlja Siniša Varga upravo je ove dvije bolnice – sisačku i bjelovarsku, istaknuo kao pozitivne primjere sanacije i kao dokaz da se s novcima u zdravstvenom sustavu može upravljati pametnije nego u prošlosti.

Varga priznaje da su resursi kojima raspolaže hrvatsko zdravsto i dalje oskudni.

„Iako smo sredstva za sustav zdravstva povećali za čak 2 milijarde kuna u odnosu na ranije razdoblje, još uvijek je to na razini EU vrlo malo novca.Ranije smo imali na raspolaganju 472 eura po glavi stanovnika, a sada imamo 512.Slovenija primjerice  ima 1500 eura.Europski prosjek je 2100 eura.Velika većina srednjoeuropskih zemalja s kojima se volimo uspoređivati po pitanju neposredne zdravstvene zaštite i  tehnološke razine pruženih medicinskih usluga, poput Austrije, Njemačke…to su sve zemlje koje preko 3000 eura po glavi stanovnika troše i ulažu u zdravstveni sustav.Mi imamo,nažalost, samo 500 eura po glavi stanovnika i to je nešto što nam kontinuirano stvara probleme.Međutim, na nama je da napravimo najbolje i najracionalnije sa sredstvima s kojima raspolažemo“, kaže Varga.

„Sisak i Bjelovar su dvije bolnice koje dokazuju da se smanjenjem lista čekanja, povećanim obimom pružanja zdravstvenih usluga, s izrazito pametnim i racionalnim korištenjem novca koji imaju na raspolaganju, može napraviti pozitivna zdravstvena zaštita, odnosno da se u svojim Županijama može pružati zdravstvenu uslugu u okviru financijskih gabarita, bez generiranja gubitaka“, rekao je ministar.Zamolio je sancijske upravitelje sisačke i bjelovarske bolnice da svojim iskustvima i znanjem pomognu i ravnateljima drugih bolnica koje su u sanaciji.

Najavio je Varga i daljnje planove:

„Dogovaramo se sa županijama i u Bjelovaru i u Sisku oko infrastrukturnih projekata vezano za racionalnije korištenje postojećih objekata.Imamo razrađene planove za izgradnju nove kirurgije u Bjelovaru te za objedinjeni hitni prijem u Sisku kao i još neke druge planove vezane uz određenu medicinsku opremu.Prepoznajemo potrebe u lolaknim upravama i samoupravama.Zahvaljujem na suradnji predstavnicima lokalnih samouprava i županijskim uredima za zdravstvo, kako bismo u zajedničkoj suradnji napravili za naše građane bolji zdravstveni sustav nego što je danas“, rekao je Varga prilikom posjeta sisačkoj Općoj bolnici „Dr.Ivo Pedišić“.

Na pitanje novinara – u čemu je ključ uspjeha, sanacijski ravnatelj sisačke bolnice dr. Miroslav Dubovečak kaže – u ljudima.Zahvalio je svojim kolegicama i kolegama, medicinskom i nemedicinskom osoblju bolnice.

„Ovaj uspjeh u pet mjeseci nije samo moja zasluga.Bitno je staviti prave ljude na prava mjesta.Bitno je da bude što manje politike, a što više struke.Mi smo to prepoznali.Važna je naravno i dobra i učinkovita kontrola koja na kraju može dati dobar rezultat. U Hrvatskoj nedostaje liječnika, ali taj se manjak nadoknađuje samoprijegornim radom liječnika i ostalog medicinskog osoblja.Subote, nedjelje – to je u biti njihovo slobodno vrijeme.Oni su pristali raditi u tim danima i mogu sada javno reći da će svim djelatnicima bolnice koji su se odazvali raditi „Program plus“ biti sve plaćeno.Sav rad bit će im plaćen po kolektivnom ugovoru“, poručio je sanacijski ravnatelj sisačke bolnice dr.Miroslav Dubovečak.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.